VLAM 19 Peter bij de inpak 1 web klein

VLAM geeft Biscuiterie Grillet een forse duw in de rug

OOSTNIEUWKERKE – Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie streekproducten van VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. De West-Vlaamse eierkoeken van Biscuiterie Grillet vielen zopas in de prijzen en mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel ‘STREEKPRODUCT.BE’ gebruiken op alle verpakking en in alle communicatie. 35 West-Vlaamse bedrijven kregen in het verleden al eens een soortelijke erkenning. 

Deze erkenning maakt het duidelijk voor de consument dat dit product aan alle criteria voldoet en bijgevolg wel degelijk een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem. Eierkoeken, lekkerkoeken, semoele koeken, papkoeken. Het zijn allemaal namen voor een typisch West-Vlaamse (ontbijt)koek. In Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is deze zoete, licht gerezen koek al decennialang een vervanger voor de prijzige boterkoeken of het koekenbrood. Ondertussen heeft de lekkerkoek, ook erkend als semoele koek, heel West-Vlaanderen veroverd en is hij zowel in supermarkten als bij bakkers te vinden.

Het recept van Biscuiterie Grillet dateert naar verluidt van het einde van de negentiende eeuw. Overgrootvader Karel-Lodewijk Grillet bracht het recept mee uit Zillebeke en specialiseerde zich in wat toen ‘eierkoeken’ werd genoemd. Deze naam mag nu enkel nog gebruikt worden voor koeken waarin eieren in het deeg verwerkt worden. Biscuiterie Grillet wordt in de vierde generatie geleid door Peter De Jonghe.