maritiem

Vlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in nieuw maritiem onderzoekscentrum in Oostende

onderzoekscentrumVlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in een maritiem onderzoekscentrum in Oostende. Op de terreinen van Plassendale 1 wordt een innovatief 2-in-1-complex gezet met een sleeptank voor hydrodynamische testen en een golfbassin voor wetenschappelijke studie. “Vlaanderen is wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde”, weet  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Een vooruitstrevend expertisecentrum maakt onze scheepvaart en onze Vlaamse havens slimmer en sterker”. De Vlaamse havens zijn krachtige groeimotoren van onze welvaart. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil ervoor zorgen dat de havens ook in de toekomst kunnen groeien en bloeien. Het nieuwe maritieme onderzoekscentrum moet de Vlaamse maritieme expertise bundelen en versterken en de werking van onze havens en onze scheepvaart ondersteunen.

Vlaanderen investeert nu in een 2-in-1-complex met een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin. De enige sleeptank in Vlaanderen – die in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout – is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot 1 meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen op een realistische manier getest worden. Het maritiem onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo een bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kust beveiligingsinstallaties, offshore constructies, golf- en getijden converters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Voor een kust- en oceaanbassin bestaan bij de KU Leuven, de UGent en het Waterbouwkundig Laboratorium al geruime tijd plannen. Door de twee projecten nu te combineren in één groot, nieuw complex ontstaat een sterke win-win. Weyts: “We besparen op bouwkosten en brengen alle wetenschappelijke expertise samen onder één dak”. Het maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende. Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf. Met de investering bewijst Vlaanderen opnieuw dat het volop de kaart trekt van de vooruitstrevende kenniseconomie. Goed nieuws voor de scheepvaart en heel wat private bedrijven, zoals de Vlaamse baggeraars. Er wordt vaart gezet achter het project. De bouw van het maritiem onderzoekscentrum wordt nu aanbesteed en wordt nog dit jaar gegund. De schop gaat in het voorjaar van 2017 in de grond. De werken duren drie jaar. “We hebben tophavens in Vlaanderen en die verdienen top wetenschappelijk onderzoek”, besluit Weyts. (KC)