Ventilus affiche

Vlaamse regering gaat in dossier Ventilus over tot de orde van de dag

KORTRIJK - De Vlaamse regering stelde vrijdag, na het verkrijgen van een advies van de Raad van State, het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus definitief vast. Daarmee komt er een einde aan het planningsproces van het project en wordt er een belangrijke horde genomen in de realisatie ervan. Voka reageert positief. Het zogenaamde Burgerplatform en een handvol gemeenten (Lendelede, Ardooie, Deerlijk) zijn negatief en kondigen nieuwe juridische stappen aan.

Nu de definitieve vaststelling een feit is, zal de hoogspanningsnetbeheerder Elia werk maken van een project-MER (milieueffecten rapportage) en van een omgevingsvergunningsaanvraag. Zowel het project-MER als de aanvraag zullen in een verdere fase aan het brede publiek worden voorgelegd tijdens een openbaar onderzoek.

De realisatie van Ventilus is cruciaal om de (toekomstige) offshore windenergie aan land te krijgen én om het West-Vlaamse elektriciteitsnet te versterken. “Het is dus een fundamentele schakel voor de industriële transitie in onze provincie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Tegelijkertijd is er natuurlijk een impact voor ondernemingen die overspannen worden door de nieuwe lijn. Op  advies en aandringen van Voka West-Vlaanderen vroeg de Vlaamse regering aan Elia een uitgebreider compensatiebeleid voor bedrijven. Deze regeling werd verankerd.

Betere regeling

Voka West-Vlaanderen werkt op vandaag samen met Elia om een betere en aangepaste compensatieregeling te voorzien. “Het is belangrijk dat getroffen ondernemingen snel duidelijkheid krijgen over de krijtlijnen, zodat ze kunnen afwegen of ze gebruik willen maken van die compensatieregeling”, besluit Bert Mons. “Pas nadat de omgevingsvergunning verleend is, de termijn om beroep in te dienen verstreken is en er geen beroepsprocedures meer lopende zijn, zullen er compensaties uitbetaald kunnen worden.”