De Europese Commissie geeft groen licht aan België en twaalf andere EU-lidstaten om tot 5,2 miljard euro overheidssteun te pompen in innovatieve waterstofprojecten. Engie Belgium, Fluxys en TECforLime zijn betrokken langs Belgische zijde. Deze steun is nodig om een duurzame transitie in gang te zetten. Ze maken investeringen in infrastructuur mogelijk zodat waterstof geproduceerd, opgeslagen en getransporteerd kan worden.
Hogeschool VIVES biedt een brede waaier aan Technology-opleidingen aan en wil zich profileren als kenniscentrum. “Omdat de technologieën aan een razendsnel tempo evolueren, zet VIVES in haar opleidingen sterk in op de nieuwste trends en ontwikkelingen”, zegt Veerle Demey namens VIVES. “Meerwaarde creëren voor maatschappij en bedrijven staat hierbij voorop. Zo heeft de hogeschool op het vlak van waterstof jarenlang expertise opgebouwd en werd ze recent door de Vlaamse Regering nog uitgeroepen tot Vlaams kenniscentrum rond waterstoftechnologie.”
Steven De Tollenaere, docent autotechnologie en waterstofexpert bij VIVES: “Op vandaag zijn we klaar om bedrijven te begeleiden om een transitie te maken. Binnen het TETRA project H2-4-All gingen we aan de slag met de logistieke sector, de bouwsector en verschillende architecten. Zo is het nu mogelijk om heftrucks en kranen te laten werken op waterstof.”
Diverse bronnen
Diverse bronnen kunnen aan de basis liggen voor waterstoftoepassingen. “Ook zonnepanelen bieden potentieel”, zegt De Tollenaere. “De niet-benutte hernieuwbare elektriciteit van zonnepanelen kan opgeslagen worden in groene waterstof. Waterstof kunnen we langdurig opslaan, in tegenstelling tot batterijopslag. In de winter zetten we de opgeslagen waterstof dan terug om in elektriciteit en warmte. Zo overbruggen we de seizoenen en kunnen we in de winter gebruiken wat we hebben opgeslagen in de zomer.”
Waterstof kan binnenkort in heel wat huiskamers aanwezig zijn. “Nieuwe gascondensatieketels functioneren op vandaag al met een mengsel van 20% waterstofgas en op termijn met 100%”, aldus nog Marc Decat, opleidingshoofd van de graduaatsopleidingen hernieuwbare energiesystemen en HVAC-systemen. “Op het bestaande aardgasnet kan dat nog worden verhoogd. Daarmee creëer je meteen potentieel voor iedereen die in het bezit is van een gascondensatieketel.”