Beroepsscheidsrechter? Een beroep als een ander? Waarom niet? VIVES heeft alvast de eerste negen studenten die de opleiding “scheidsrechter” gevolgd hebben, hun diploma overhandigd. De hogeschool is daarmee de enige in Vlaanderen die deze cursus aanbiedt. Sinds lang bestaat er een goede samenwerking tussen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Hogeschool VIVES campus Torhout. Daarbij krijgen studenten van het studiegebied onderwijs de kans om voetbalscheidsrechter te worden tijdens hun opleiding. De negen studenten die met succes de opleiding hebben gevolgd, kregen in Torhout hun “gouden papiertje” voor de toekomst mee.
De cursus bestaat uit theorie- en praktijklessen en een tiental stagewedstrijden. Dit jaar volgden tien studenten het keuzevak, en op één na brachten ze het allemaal tot een goed einde. De West-Vlaamse jongeren zijn meteen klaar om definitief in de sporen te treden van De Bleeckere, Collina, Webb en andere grote scheidsrechters. Wie weet dat we een aantal West-Vlaamse refs in 2020 of in 2024 op het EK te zien krijgen? VIVES verhoopt het alvast en wenst ook vurig dat er geen Barberan bij zit. Die laatste Franse ref floot in het voorjaar van 1966 op eerder schandalige en beschamende wijze Anderlecht uit de Europabeker na een wedstrijd in en tegen Real Madrid, en dat voor de ogen van 55.000 toeschouwers. Anderlechts sterspeler van toen, Paul Van Himst, noemt dat tot op vandaag een draak van een ref.
VIVES lanceert niet alleen scheidsrechters in het voetbal. Ook het volleybalmilieu krijgt zijn deel van de koek met drie nieuwe, beloftevolle en professioneel opgeleide scheidsrechters. De hogeschool VIVES telt ruim 1 200 personeelsleden en 13 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in zes steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Torhout. (KC)
Meer info: www.vives.be.