Vlaamse streekproducten BakkerijVanheste001

Vijf typisch West-Vlaamse lekkernijen krijgen officiële erkenning als streekproducten

OOSTENDE – West-Vlaanderen lekkerland? Dat mag je wel zeggen, ja, nu de beoordelingscommissie van de Vlaamse streekproducten bij zijn finale keuze enkel en alleen in West-Vlaanderen terecht kwam. Liefst vijf lekkernijen van bij ons mogen vanaf nu uitpakken met het Vlaamse erkenningslabel ‘streekproduct’.

Drie maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten samen om de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten door te nemen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Toeval of niet, de prijsbeesten zijn zonder onderscheid afkomstig uit West-Vlaanderen en 3 uit Oostende en omstreken. Filet d’Anvers (what’s in a name?) van het rood ras van West-Vlaanderen, Houtlandse koffie, gekapte vloerpistolet, West-Vlaamse splitwafels en Poperingse mazarinetaart mogen het Vlaams erkenningslabel dragen. Deze lekkernijen, gemaakt op een traditionele wijze, verdienen een plek op elke tafel. Sommige vind je enkel in West-Vlaanderen maar andere ook ver daarbuiten.

Filet d’Anvers

Filet d’Anvers is een typisch Belgisch product met een lange geschiedenis. Aan de kust was filet d’Anvers afkomstig van het lokale rood ras van West-Vlaanderen en het begoede publiek was een zeer goede afnemer. Deschildre Streekproducten uit Oostende knoopte opnieuw aan bij de traditie. Het gaat voor hen op de eerste plaats over de smaak van het vlees en minder om de kruiding. Filet d’Anvers is de spier van het muisstuk van het rund. Het wordt gezouten en nadien gepekeld. In West-Vlaanderen roken ze het vervolgens vrij licht. Ideaal voor bij een gekapte vloerpistolet met hoeveboter.

De gekapte vloerpistolet

De gekapte vloerpistolet wordt aangeboden door Bakkerij Decock in Oostende. De benaming ‘vloerpistolet’ hebben we te danken aan een Fransman. “Ces pistolets pacifiques qui s’ouvrent en deux tartines”, heette het. Ofte: de vreedzame pistolet die in 2 delen open vouwt. Luc David van Bakkerij Decock uit Oostende is terecht fier op zijn op vloer gebakken pistolets: “Wij bakken op vloer omdat de vloer de warmte veel beter behoudt”, aldus Luc David. “Zodra de pistolet in contact komt met de steen wordt hij dichtgeschroeid. Hierdoor krijgen we de unieke smaak: alle smaken worden onmiddellijk vastgezet binnen een bruine, krokante en knapperige korst.”
De gekapte vloerpistolet is een echt bakkersproduct met traditionele werkwijze en handelingen. Een Belgisch streekproduct dat zijn plek verdient op elke tafel.

Houtlandse koffie

Houtlandse koffie wordt aangeboden door Torenhof in Eernegem-Ichtegem. Na een lange traditie in koloniale waren, specialiseerde de familie Hanssens zich na WO II gaandeweg volledig in koffie. In 1957 werd de familie eigenaar van het domein ‘het Torenhof’, een gebouwencomplex met herenhuis, stallingen en met verschillende economische activiteiten, zoals een herberg, een rosoliemolen, een brouwerij en ook een koffiebranderij. In 1985 werd het Torenhof beschermd als monument en de omgeving kreeg een bescherming als dorpsgezicht. De meest typische koffie binnen het Torenhof-gamma is de Dessert. Die staat het dichtst bij de koffie uit de jaren zestig en is in de streek het langst ingeburgerd. Pieter Hanssens brandt 100% Arabica-koffiebonen traag in een trommelbrander tot een temperatuur van 220°C à 230°C. Deze ambachtelijke wijze van branden staat garant voor een zachte volle smaak.

West-Vlaamse splitwafels

Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels om te ‘spauwen” of te splitten, maar in vroegere tijden werden ze warm gegeten met gesmolten boter. De meestal ovale wafels verschillen van harde wafeltjes doordat ze met gist bereid worden. Gist zorgt er voor dat de wafels ‘opblazen’  bij het bakken en zo makkelijk open te snijden zijn. De splitwafel traditie deelt West-Vlaanderen met Frans-Vlaanderen. Dirk Vanheste van de gelijknamige bakkerij uit Oostende bakt zijn splitwafels volgens het oorspronkelijke recept.

Poperingse mazarinetaart

Poperingse mazarinetaart is een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op ‘pastoorsconferenties’ en rouwmaaltijden van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge. Voor het gewone volk was het een feestgebak op kermisdagen. Huisvrouwen maakten er persoonlijke versies van en voegden er onder meer rum aan toe. Chocolaterie Stijn (Poperinge) en BVBA Verheyde (Terminus, Watou) hebben het in de aanbieding. Voor de bereiding van Poperingse mazarinetaart worden nog steeds dezelfde ingrediënten als vroeger gebruikt. Het deeg bestaat uit bloem, eieren, gist en zout. Voor de siroop worden suiker, water en boter gebruikt. Met de ingrediënten wordt een verrijkt brooddeeg of briochedeeg bereid.

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt