De grote productievolumes van beton hebben wereldwijd een aanzienlijke milieu-impact door de hoge CO2-uitstoot bij de productie en het verbruik van natuurlijke grondstoffen. Dit kennis- en democentrum moet een omschakeling naar circulaire economie versnellen. Het centrum wil een ‘vergroening’ van de productie en het gebruik van beton stimuleren.
Bouwprofessionals uit heel het land zullen in het Circular Concrete Center terecht kunnen voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton.
Daarnaast komt er ook een labo voor de evaluatie en validatie van innovatieve, circulaire betonrecepturen. Doel is om de doorlooptijd van deze nieuwe circulaire betonrecepturen te versnellen en zo duurzaam beton versneld in gebruik te kunnen nemen.
Adviesloket voor bouwsector
Het centrum zal ook een adviesloket herbergen waar betonproducenten, materiaalontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten- en studiebureaus en andere bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton. “Om de West-Vlaamse bouwsector klaar te maken voor de toekomst, is het belangrijk dat de volledige bouwketen overtuigd wordt van de kwaliteiten van duurzame materialen”, weet Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Dit centrum zal daar aan bijdragen door de kwaliteit van circulair beton en de toepassingen ervan wetenschappelijk te onderbouwen. Tegelijk fungeert het als een loket voor bouwprofessionals met de meest uiteenlopende technische vragen over het gebruik en de kwaliteiten van circulair beton.”
De werkzaamheden starten in 2023. Het Circular Concrete Center is gelegen naast Acasus, het provinciaal kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren, in de Pannestraat in Veurne. Het nieuwe kennis- en democentrum opent de deuren in 2024.