Ventilius 22

Ventilus blijft voor beroering en pestgedrag zorgen

IZEGEM - Het voortijdig uitgelekte Ventilus-tracé kan de gemoederen niet benaderen, integendeel zelfs. De ad hoc organisatie Involte, de spreekbuis van een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, heeft in hoofde van de Vlaamse regering zelfs over pestgedrag. Het tracé dat vrijdag door de Vlaamse ministerraad wordt besproken, voorziet in twee korte ondergrondse verbindingen (in Zedelgem en Izegem), de rest blijft uiteraard bovengronds. Ondernemer Frederik Vandenberghe (van de West-Vlaamse multinational Skyline) noemt het plan Demir een mokerslag en hekelt het feit dat er van overheidswege nooit enige reactie kwam op zijn vraag om gehoord te worden.   

De vzw Involte heeft zich van bij het begin verzet tegen hoogspanningslijnen. Ook nu laat de belangenorganisatie weten teleurgesteld te zijn in het voorgestelde tracé voor Ventilus die minister Zuhal Demir vrijdag ter kennisname op de regeringstafel legt. De hoogspanningslijn zal onder meer Zedelgem, Torhout, Izegem, Lendelede en Avelgem ‘impacteren’.

“Uit diverse politieke bronnen vernemen wij dat de hoogspanningskabels boven quasi de volledig bedrijvenzone in Izegem zal komen”, aldus Involte. “Totaal onaanvaardbaar en onrespectvol ten aanzien van de 1.000 werknemers die straks dag in dag uit moeten werken onder ongezonde elektromagnetische stralingen. Bovendien is gebleken dat de gezonde technologie vanaf 2030 wél beschikbaar is en dat Ventilus er in de huidige planning pas moet zijn tegen 2029. Dit lijk eerder op moedwillig pestgedrag, dan op goed bestuur.”

Juridische strijd gaat door

Involte heeft het in zijn betoog nog over een politieke koehandel tussen N-VA en CD&V, een verwijzing naar de beperkte stukjes ondergronds traject. “We stellen vast dat omwille van de gezondheid minister Demir in enkele woonzones in Zedelgem, Torhout en Izegem de kabel ondergronds legt. Zo is er geen ruimte meer vrij om bedrijven te vrijwaren en zijn 40 bedrijven en 1.000 werknemers het slachtoffer. De leefbaarheid en de gezondheid van deze laatste groep deert de minister kennelijk niet, want in de gelekte communicatie is er geen sprake van bedrijven of werknemers, enkel van woningen en gezinnen.”

Het moge duidelijk zijn: voor Involte is het nu actuele voorstel totaal onaanvaardbaar. De organisatie zweert dat het via juridische weg zal blijven vechten tot  er een oplossing is waarbij de werknemers van de betrokken bedrijven geen gezondheidsrisico’s lopen.

Een kwestie van 365 dagen

“We blijven onverkort pleiten voor een volledig ondergronds traject op gelijkstroom”, dixit woordvoerder Ignace Vandewalle namens Involte. “Minister Demir zegt zelf dat dit de laatste bovengrondse hoogspanningskabel in België wordt, omdat ook zij beseft dat deze ongezond is. Vanaf 2030 zal de gezonde technologie van gelijkstroom ondergronds beschikbaar zijn en vanaf 2029 moet Ventilus klaar zijn om hernieuwbare energie aan land te brengen. Dit betekent dat 40 bedrijven en 1000 werknemers gedurende 50 jaar onder ongezonde hoogspanningskabels moeten leven, werken en ondernemen, omdat de Vlaamse regering geen 1 jaar of 365 dagen wil wachten.”

 

 

 

is.
Ignace Vandewalle: We zullen het GRUP en de omgevingsvergunning met alle mogelijke juridische middelen aanvechten, via elke stap van de weg en via elke mogelijke procedure. We zullen blijven vechten tot we een oplossing hebben waarbij onze werknemers geen gezondheidsrisico’s lopen. Daar zijn we niet alleen moreel en maar ook wettelijk toe verplicht. De manier waarmee minister Demir minachtend omgaat met de bedrijven en hun werknemers doorbreek alle grenzen van respect en gezond verstand. We laten ons niet met een kluitje in het riet sturen.
In het stikstofdossier eisten Open VLD en N-VA een absolute juridische robuustheid. Ze wilden ten stelligste vermijden dat er een nieuw stikstofvonnis zou komen welke een vergunningstop voor Vlaanderen zou betekenen. Maar is de beslissing rond Ventilus wel juridisch robuust?
Persbericht INVOLTE vzw
29-03-2023
Pagina 2 van 3
Ignace Vandewalle: Ter bescherming tegen elektromagnetische straling stelde het Grondwettelijk Hof in het arrest van 14 januari 2021 dat artikel 4.1.22/2 van het Energiedecreet grondwetsconform moet worden geïnterpreteerd. Dit houdt in dat specifieke geval in dat elke netgebruiker zich om gezondheidsredenen kan verzetten tegen de plaatsing van een draadloze digitale meter, die elektromagnetische stralingen vrijgeeft. Hoe zal het Hof reageren op de hoogspanningskabels van Ventilus, want volgens de eigen berekeningen van Departement Omgeving van de Vlaamse overheid bedraagt de gemiddelde jaarbelasting minstens 12 microTesla. De Europese gezondheidsnorm voor langdurige blootstelling is 0,4 microTesla, maar deze werd in de Vlaremwetgeving vooralsnog bewust niet voorzien. Hoe zal het Grondwettelijk Hof of enige andere rechtbank reageren op het ontbreken van een norm voor langdurige blootstelling voor mensen die werken, wonen en ondernemen onder dergelijke blootstelling van elektromagnetische stralingen. Laat ons vooral niet vergeten dat in 2014 de auditeur van de Raad van State rond het dossier van de Stevin hoogspanningskabel een negatief advies had opgemaakt. Toen trokken alle burgemeesters hun klacht in net 1 week voor de zitting waarop de Raad van State zou vonnissen. Wij zullen onder geen beding onze klacht intrekken.
De regering moet afstappen van het principe dat vlak voor de verkiezingen de perceptie van een dossier voldoende is. Dit is in het verleden al meermaals als een boemerang in hun gezicht ontploft. (denk maar aan het zonnepanelendebacle) Wie niet leert uit de fouten van het verleden is gedoemd ze over te doen. (vrij naar George Santayana)
Ignace Vandewalle: Om al deze redenen blijven wij onverkort pleiten voor een volledig ondergronds traject op gelijkstroom. Minister Demir zegt zelf dat dit de laatste bovengrondse hoogspanningskabel in België wordt, omdat ook zij beseft dat deze ongezond is. Vanaf 2030 zal de gezonde technologie van gelijkstroom ondergronds beschikbaar zijn en vanaf 2029 moet Ventilus klaar zijn om hernieuwbare energie aan land te brengen. Dit betekent dat 40 bedrijven en 1000 werknemers gedurende 50 jaar onder ongezonde hoogspanningskabels moeten leven, werken en ondernemen, omdat de Vlaamse regering geen 1 jaar of 365 dagen wil wachten.
Einde persbericht
Persbericht INVOLTE vzw
29-03-2023
Pagina 3 van 3
INVOLTE vzw verenigt West-Vlaamse bedrijven die onder de Ventilus-hoogspanningskabels vallen om hun bezorgdheden kenbaar te maken. De ondernemers steunen de energietransitie volop, maar vinden niet dat dit ten koste moet gaan van de Belgische belastingbetaler of van de gezondheid van hun werknemers. Met deze vzw willen ze de lokale burgemeesters en de Vlaamse overheid tonen dat het goedkeuren van het Ventilus-project een uiterst negatieve impact op de lokale economie en leefbaarheid zal hebben.
Voor verdere kan u terecht bij Ignace Vandewalle op 0489/35.17.48 of op ignace@bfelt.be. Meer informatie over het project vindt u ook terug op www.INVOLTE.be.