Leievoeders 2

Veevoederbedrijf Leievoeders op overnamepad in de Westhoek

WAREGEM - Veevoederbedrijf Leievoeders uit Waregem neemt een meerderheid in het bio veevoederbedrijf Bio'or uit Poperinge. Daarmee realiseert Leievoeders zijn derde overname in vier jaar tijd, nadat het eind 2018 al Cibus onder zijn vleugels kreeg en in 2019 de pluimveevoederactiviteit van het Kempense veevoederbedrijf Klaasen en Co uit Ravels overnam. Bio'or is trouwens een merk dat indertijd nog in de schoot van Cibus ontsproten is. De bedrijven kennen elkaar dus al een tijdlang. Leievoeders is het bedrijf van de broers Rik en Francis Vandeputte, samen met Marnik Vanrolleghem.

 

Met de overname begeeft Leievoeders zich op een nichemarkt, maar wel een met toekomstperspectief. Bio veevoer mag dan al een heel specifieke sector zijn, de maatschappij omarmt steeds nadrukkelijker alles wat met duurzaamheid te maken heeft. De productie van biovoeder is ondertussen de kinderschoenen ontgroeid en heeft de weg van de professionalisering ingeslagen. “Dat pad willen we nu samen verder bewandelen en uitbouwen, temeer omdat Europa streeft naar naar een groter aandeel biolandbouw tegen 2030”, zo motiveert co-zaakvoerder Rik Vandeputte van Leievoeders.

Nieuwe expansie

Het management van Bio’or komt in handen van Dries Ghekiere, die ook gewoon verder zijn bestaande commerciële contacten binnen Leievoeders blijft behartigen. “Ik kijk ernaar uit om onder de vlag van Leievoeders nieuwe stappen te zetten naar meer duurzaamheid voor de hele veevoederbranche”, zegt Dries Ghekiere. “De overname van Cibus door Leievoeders is indertijd vlot verlopen en heeft voor groei gezorgd. Ik verwacht van de huidige démarche weer hetzelfde.”Leievoeders bevestigt zo zijn status van sterke familiale agrogroep die hoofdzakelijk actief is in veevoeding, maar ook nadrukkelijk de kaart trekt van groenestroomproductie, mestverwerking en compostering. Leievoeders heeft een sterke aanwezigheid in België, Nederland en Frankrijk, waar de groep bijna 400.000 ton voeder produceert voor varkens, kippen en rundvee, goed voor een totale groepsomzet van bijna 200 miljoen euro.