Vanheede is één toonaangevend bedrijf binnen de Benelux en Noord-Frankrijk op vlak van afvalmanagement. Naast een internationaal georganiseerde afvallogistiek beschikt de groep over haar eigen verwerkingssites waar de afvalstromen gevaloriseerd worden. Meer dan ooit zweert het familiebedrijf bij de circulaire economie, ofte het hergebruik van gebruikte materialen.
De manier van afvalverwerking heeft in de loop der jaren een grote evolutie doorgemaakt. Door de toenemende massaproductie en het gebruik van steeds meer verpakkingsmaterialen, werd het volume afval steeds groter. Een geïntegreerd afvalbeheer drong zich op. Rond het logistieke bedrijf Trans Vanheede werd een groep bedrijven gecreëerd, gespecialiseerd in de verwerking van een brede waaier van afvalstromen. Peter Degraeve, logistiek manager binnen de groep Vanheede: “Jaarlijks wordt er meer dan 828 000 ton aan industrieel en particulier afval verwerkt op een van onze twaalf eigen verwerkingssites verspreid over gans België en Noord-Frankrijk. Goed voor meer dan 1850 verschillende afvalstromen van gevaarlijke en niet-gevaarlijke, recycleerbare en niet-recycleerbare stoffen. Hiervan krijgt meer dan 92,5% een nieuwe toepassing en kan er voor meer dan 42 miljoen kWh aan groene energie mee opgewekt worden, goed voor bijna 12 000 huishoudens.”
Vanheede Environment Group heeft ook ruime aandacht voor de ecologische impact van de activiteiten en ging daarom een partnership aan met Volvo Trucks. Zegt CEO David Vanheede: ““We streven beide eenzelfde ideologie na wat de samenwerking tussen ons enkel maar versterkt heeft. Volvo Trucks is niet enkel onze belangrijkste leverancier geworden van vrachtwagens binnen de groep, maar omgekeerd hebben wij ook hun vertrouwen gekregen om de afvalstromen binnen Volvo Trucks te verwerken en te valoriseren. De kers op de taart in deze samenwerking was zonder enige twijfel de ontwikkeling en realisatie van de eerste hybride perswagen in België met een dergelijke capaciteit. Een wagen die dus perfect kan opgeladen worden door de eigen opgewekte energie. De circulaire economie krijgt hierdoor een heel concreet gezicht. De ultieme droom van iedereen die begaan is met onze toekomst.