Afvalbeheerder Vanheede Environment Group wil de Antwerpse Ring jaarlijks van zo’n 4.000 transporten ontlasten door de kaart van de binnenvaart te trekken. Op termijn wordt er zelfs gedroomd van een gemeenschappelijke (samen met andere bedrijven) shuttledienst per boot wat kan leiden tot 76.000 minder transporten per jaar.
Het familiebedrijf Vanheede Environment Group (verwerken en recycleren van afval) uit Geluwe startte deze week een proefproject op rond mobiliteit en duurzaamheid. De focus ligt daarbij op het aanzwengelen van het transport via de binnenvaart. “Het idee om in te zetten op transport per water is ontstaan vanuit de duurzame gedachte en het willen ontlasten van de Antwerpse Ring”, vertelt Koen Smits, area manager bij Vanheede. “Wij hebben heel wat chauffeurs die meer dan eens gefrustreerd in de file staan. Dat willen we aanpakken en tegelijkertijd een voorbeeld voor andere bedrijven zijn.”
Deze week vaarde een schip fulltime heen en weer tussen Antwerpen en Geel en tussen Antwerpen en Izegem. Aan boord: geen bulkafval maar verschillende soorten afval onderweg naar duurzame verwerking, in aparte containers die door de vrachtwagen rechtstreeks van de boot opgetrokken kunnen worden. Ook gaat men in gesprek met onder meer de Antwerpse Havenbeheerder en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) want infrastructurele maatregelen blijken hier en daar nodig. Vanheede Environment Group kijkt nu al verder dan het proefproject. Vorig jaar investeerde het bedrijf in een watergebonden site in de haven van Antwerpen, waardoor er vanuit Antwerpen een directe connectie ontstond met de andere provincies en met het buitenland. In een volgende stap wil het idealistische bedrijf ook sectorgenoten overtuigen en zich openstellen voor duurzame oplossingen in samenwerking met collega’s.
Het West-Vlaamse Vanheede Environment Group van CEO David Vanheede behoort tot de top 5 in de Benelux en Noord-Frankrijk. Het bedrijf telt ruim 580 medewerkers verspreid over 12 vestigingen in België en Frankrijk. De volledige bedrijvengroep verwerkt jaarlijks ongeveer 800.000 ton afval, waarvan 90 procent met een nuttige toepassing.