Vandelanotte Nico 24

Vandelanotte waarschuwt voor nog zwaardere verantwoordelijkheid van ondernemers

KORTRIJK - CEO's van bedrijven hebben sowieso al een  verpletterende verantwoordelijkheid. De wetgever heeft het nodig geacht om daar nog een schep bovenop te doen. Het bekende Kortrijkse advieskantoor Vandelanotte waarschuwt bedrijfsleiders om vanaf 1 januari 2025 nog oplettender te zijn en bij voorkeur voor eind dit jaar actie te ondernemen.

Het vernieuwde Boek 6, dat begin volgend jaar van kracht wordt, behandelt buitencontractuele aansprakelijkheid. Samengevat: wie een fout maakt, is verantwoordelijk voor de schade die het teweegbrengt en moet deze vergoeden.

Sinds begin jaren 70 kon een hulppersoon, iemand die een deel van een contract uitvoert voor iemand anders, nooit rechtstreeks worden aangesproken wanneer schade ontstond bij de uitvoering van het contract. Anders gezegd: onderaannemers, contractors, bestuurders en werknemers konden dus niet rechtstreeks aansprakelijk gesteld worden door medecontractanten van hun opdrachtgever of werkgever.

Met de nieuwe regels is dit principe echter volledig op zijn kop gezet. Werknemers, bestuurders, managers, consultants en onderaannemers kunnen nu wél rechtstreeks aansprakelijk zijn voor de schade die ze hebben veroorzaakt. Het is dan ook vreemd dat het omtrent deze regeling oorverdovend stil blijft bij vakbonden, belangengroepen en politieke strekkingen die er prat op gaan de belangen van de werknemer te beschermen, zo stelt Vanndelanotte. De wet voorziet gelukkig wel in een ontsnappingsroute, waarbij contracten kunnen afwijken van de algemene regel. Concreet wil dit zeggen dat men door goede contracten te maken min of meer terug kan naar de bescherming tegen directe claims die vandaag bestaat.

Vervelende situatie

Voor ondernemers is de nieuwe regelgeving bijzonder vervelend, vindt Vanndelanotte. Niet alleen zullen de nieuwe regels bestaande contractuele relaties beïnvloeden, de contracten die nog maar net zijn aangepast aan de nieuwe B2B- en B2C-regels, zullen ook opnieuw aangepast moeten worden. Dit is een risicovolle situatie, omdat sommige werkgevers zullen vergeten om hun contract aan te passen. Bovendien brengt het aanpassen van een contract een kostprijs met zich mee. De ondernemer die gewoon de bestaande regeling wil behouden, betaalt dus eigenlijk extra om niets te veranderen.

Nikolas Vandelanotte, CEO van Vandelanotte waarschuwt: “Elke ondernemer en werkgever die zijn contracten vóór eind dit jaar niet heeft aangepast, kan op 31 december 2024 niet met een gerust hart gaan slapen. Elke fout die ze in het nieuwe jaar maken tijdens de uitvoering van hun werk, kan ervoor zorgen dat de deurwaarder misschien straks aan de deuren van hun werknemers staat.”

Vandelanotte roept daarom iedereen op om grondig hun contracten tijdig te herzien om zulke situaties uit de weg te gaan.