Werknemers die ontslagen worden, hebben in ons land recht op een ontslagpremie. Wie zelf ontslag geeft, krijgt die premie uiteraard niet. Vandelanotte, een van de grootste accountancy- en auditkantoren van het land, bracht daar verandering in.
Nieuwe werknemers die binnen de drie maanden na hun instap beslissen om toch op te stappen, krijgen bij accountancy- en auditkantoor Vandelanotte een vertrekpremie die kan oplopen tot 7.500 euro. Die opmerkelijke actie zorgde in volle War for Talent voor meer sollicitaties. Van de nieuwe aanwervingen is ook niémand vertrokken. Vandelanotte gaat de tevredenheidsgarantie wegens succes verlengen. “We krijgen nu ondanks de krapte op de arbeidsmarkt meer sollicitaties binnen en de kandidaten geven aan dat ze heel bewust voor onze cultuur en waarden kiezen”, zegt CEO Nikolas Vandelanotte (zie foto).
Niet tevreden, geld terug
Nieuwe werknemers die binnen de drie maanden toch beslissen om ontslag te nemen, hebben er sinds een half jaar toch recht op een vertrekpremie: 2.500 euro voor wie binnen de maand vertrekt, 5.000 euro voor wie na twee maanden weggaat en 7.500 euro voor wie na drie maanden opstapt. Niet tevreden, geld terug. De tevredenheidsgarantie verschuift het risico van een carrièreswitch van de werknemer naar de werkgever.
Na zes maanden blijkt de actie een schot in de roos. “Vergeleken met het jaar voordien kregen we 18 procent meer sollicitaties binnen en dat is opmerkelijk, want op de krappe arbeidsmarkt zien de meeste bedrijven net veel minder sollicitaties”, zegt CEO Nikolas Vandelanotte. “Bovendien zien we ook een ander type kandidaten: mensen die aangeven dat ze heel bewust voor de cultuur en de waarden van Vandelanotte kiezen. Onze campagne heeft blijkbaar een snaar geraakt. Dat we zo ondubbelzinnig durven stellen dat je hier voor geen geld ter wereld weer wil vertrekken, boezemt vertrouwen in.”
Wegens succes verlengd
Alle nieuwe werknemers die minstens twee jaar ervaring hebben en rechtstreeks van een andere werkgever komen, hebben recht op de vertrekpremie. Van de 66 aanwervingen die Vandelanotte het voorbije half jaar deed, beantwoorden 14 nieuwe medewerkers aan die voorwaarden. Niemand van die medewerkers vertrok echter na minder dan drie maanden. Dat wil zeggen dat hun teams elk 2.500 euro krijgen om een activiteit met alle teamleden te organiseren.
De actie was opgezet als een tijdelijke actie, als antwoord op de War for Talent die ook in de accountancywereld in alle hevigheid woedt. Vandelanotte heeft nu beslist om ze niet alleen te verlengen, maar definitief te maken. “De vertrekpremie zal voortaan een integraal onderdeel zijn van ons rekruterings- en HR-beleid”, benadrukt Nikolas Vandelanotte. “We besteden veel aandacht aan een positieve werkomgeving, met flexibele uurroosters om werk en privé maximaal met elkaar te verzoenen, met veel opleidingsmogelijkheden, met loopbaanbegeleiding om verder te groeien. Medewerkers geven aan dat ze hier graag werken. Dat is gebleken uit een grote, anonieme enquête bij onze werknemers. Meer dan de helft gaf aan dat er ‘niets’ is dat hen kan overtuigen om bij Vandelanotte weg te gaan. Die enquête was dan ook de aanleiding voor onze vertrekpremie. We zijn trots op onze bedrijfscultuur en ons personeelsbeleid. Maar dat zegt elke onderneming. Niet tevreden, geld terug: dat durf je alleen maar te beloven als je daar ook echt 100 procent van overtuigd bent. Geen woorden, maar daden.”