Bij Valcke Beton heeft men het over een uniek bouwproject in de regio. Voor de uitvoering werd immers vooral gekeken naar bouwpartners in een straal van 20 kilometer rond Vlamertinge. “Om dit project te kunnen realiseren zijn we op zoek gegaan naar de beste partners”, vertelt Charles Valcke (gedelegeerd bestuurder). “In deze oefening hebben we bewust de sterkste lokale spelers mee opgenomen. De samenwerkingen verliepen bijzonder vlot omdat we zowel letterlijk als figuurlijk dezelfde taal spraken. Die nabijheid is toch een troef.”
Sterk staaltje engineering
De hoofdpartner voor het bouwen van de centrale was Creus Concrete Solutions. Matthias Creus vertelt: “Dit type betoncentrale bouwen was ook voor ons een unieke ervaring. Met Creus bouwden we dit jaar in België twee centrales van deze omvang, wat voor ons zeker een mooie primeur betekent.”
De constructie van dit project bracht heel wat uitdagingen met zich mee. Deze werden volgens Matthias Creus vlot aangepakt. “De samenwerking met Valcke vertaalde zich merkbaar in de prachtige wisselwerking die we hadden op vlak van engineering. De cementsilo’s zijn allemaal wegend opgesteld. Ze staan op weegschalen en dat bovenop een gebouw. Valcke moest het gebouw perfect afstellen op het gewicht van de silo’s en omgekeerd.”
“De interactie tussen het tekenbureel van Creus met dat van ons was heel goed”, voegt ingenieur Kristof Recour (Valcke) toe. “We werkten helemaal volgens Building Information Modeling (BIM) door het uitwisselen van onze 3D-modellen. Daardoor waren bijvoorbeeld alle ankerbouten in de funderingen van Valcke Prefab perfect afgesteld op de positie waar Creus Solutions de gaten voorzag in hun staalstructuur. Eigenlijk heeft het project alle afdelingen van Valcke Prefab Beton samengebracht. Heel veel van onze mensen werkten actief mee aan de realisatie van deze centrale.”
Verhoging capaciteit
Het grondstoffenaanbod werd uitgebreid van 8 naar 12 bunkers met 5 cementsilo’s op de centrale. Er kan gekozen worden uit een aanbod van meer dan 200 betonrecepten aan 150 m³ per uur.
Tom Develter, de verantwoordelijke van de centrale, is alvast enthousiast met de nagelnieuwe werkomgeving: “Werken in de nieuwe centrale is dag en nacht verschil met hoe het ervoor was. Ik moet klanten niet meer ontgoochelen dat we niet meer kunnen leveren want onze capaciteit kan nu veel meer aan. Het is echt een enorme verbetering. Het is heel ontspannend om te werken, wetende dat er zo’n machine achter je staat. Ik kan 100% rekenen op het systeem.”
Inzetten op duurzaamheid
Verder wordt er volop ingezet op een duurzamer grondstoffenbeheer bij de productie van eigen beton. Met de nieuwe centrale wordt het mogelijk om te werken met milieuvriendelijkere cementvervangers in de recepten. “Bij kleinere centrales is de capaciteit te laag om met cementvervangers te werken, en dankzij de extra cementsilo’s kunnen wij deze vlotter introduceren bij onze afnemers” legt Kristof Recour uit.
Bovendien bevatten de nieuwe grondstoffenbunkers onder andere betonrecyclaat van hoge kwaliteit. Dit wordt gerecupereerd in het recyclagepark uit eigen productieafval van de prefab afdelingen op de productiesite in Vlamertinge. Tenslotte werd er al eerder geïnvesteerd in een waterbufferbekken van 7 miljoen liter, samen met een zuiveringsstation. Deze faciliteiten zorgen voor een stabiele voorraad water, zonder dat de omliggende natuur wordt belast. “Onze nieuwe stortbetoncentrale is onderhoudsvriendelijk ontworpen maar zal zich ook snel kunnen aanpassen aan innovatieve ontwikkelingen in onze sector”, besluit Charles Valcke. “De centrale is dus zo opgebouwd dat we klaar zijn voor de toekomst.”