Urban Crop’s nieuwe foto rood

Urban Crop Solutions ‘ready for Mars’

BEVEREN-LEIE – Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project, een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Het West-Vlaamse Urban Crop Solutions speelt een sleutelrol in het geheel. Het project concentreert zich hic et nunc op de vraag hoe we op een duurzamere manier voedsel kunnen produceren en draagt bij aan het leveren van een nutritioneel basisproduct voor veel regio’s over de hele wereld.

Het consortium heeft net een subsidie van 4,5 miljoen euro ontvangen van de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), wat leidt tot een totaal van meer dan 6,3 miljoen euro aan financiële middelen. Vier aaneengesloten containers worden binnenkort geïnstalleerd in het hoofdkantoor van Puratos in Groot-Bijgaarden. Vanaf 1 januari 2020 gaan onderzoekers aan de slag in het gesloten, ecologische plantenteeltsysteem en de bakkerij. Wat ze ontdekken kan een enorme impact hebben op onze voedselproductie op aarde en op Mars wanneer de eerste bemande missies gelanceerd worden. Filip Arnaut, R&D-directeur bij Puratos, vertelt over het project: “Met dit consortium brengen we verschillende kennisdomeinen en Belgische expertise samen om een cruciale vraag te beantwoorden: hoe kunnen we de voedingswaarde, de duurzaamheid en het efficiënt gebruik van energie verder verbeteren om voedsel – in dit geval brood, één van onze belangrijkste specialiteiten – niet alleen nu maar ook in de toekomst in meer uitdagende omgevingen te produceren?”

Anders leven

Het milieu op Mars is heel anders dan het milieu op aarde. Het gebrek aan atmosfeer, lage temperaturen en stofstormen bieden niet de juiste omstandigheden voor de groei van gewassen. Daarom zal het onderzoek plaatsvinden in de aaneengesloten containers, een gesloten en zelfvoorzienend systeem waarin het klimaat aangepast kan worden om het geschikt te maken voor de groei van gewassen, met optimaal gebruik van middelen. Parallel aan het gewasonderzoek zal het consortium ook andere aspecten bestuderen die een rol spelen bij de hele voedselproductiecyclus, zoals gebruik en recycling van grondstoffen, monitoring van het microbiële klimaat, invloed van straling en bestuiving door middel van geautomatiseerde drones.

West-Vlaamse expertise

Het bedrijf Urban Crop Solutions speelt een sleutelrol. Urban Crop Solutions is een ontwikkelaar en leverancier van oplossingen voor verticale landbouw, ontwikkelde de plantengroei-infrastructuur en zal daarnaast een variabele klimaatbiosfeer ontwikkelen: een hermetisch afgesloten gebouw waarin verschillende klimatologische omstandigheden gesimuleerd kunnen worden om de groei van een gevarieerde reeks gewassen te ondersteunen, gecombineerd met menselijke bewoning. Het bedrijf zal ook werken aan de ontwikkeling van een AI-algoritme om de groei van de gewassen te optimaliseren en de input van grondstoffen tot een minimum te beperken.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas