Binnen de economische vooruitgang en welvaart staat West-Vlaanderen voor een cruciale uitdaging: de nood aan bedrijventerreinen. De doelstelling is duidelijk, daar waar mogelijk bedrijvigheid verweven in onze kernen, en waar dit niet haalbaar is, extra ruimte reserveren voor Kmo’s, die de ruggengraat vormen van onze economie.
In 2017 nam de toenmalige minister van Omgeving Joke Schauvliege een cruciale beslissing door de broodnodige hectares aan West-Vlaanderen toe te wijzen. De Provincie West-Vlaanderen kreeg groen licht om gebruik te maken van het Vlaams reservepakket van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Echter, enkele jaren na deze veelbelovende aankondiging, blijkt dat er slechts minimale vooruitgang is geboekt in dit dossier.
“UNIZO is al langer vragende partij om 500 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen om zo de acute noden én de economische groei van antwoord te voorzien”, dixit Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Weszt-Vlaanderen. “Dit tekort toont een directe bedreiging aan voor bedrijven die hun investeringen willen voortzetten en daarmee bijdragen aan de welvaart van de provincie. De inzet is hoog, maar de vraag blijft: waarom is er ondanks de duidelijke behoefte aan bedrijventerreinen nog steeds sprake van stagnatie?”
Toegevoegde waarde van 1 miljard euro
West-Vlaanderen telt momenteel 9.186 hectare aan bedrijventerreinen (exclusief havengebieden, infrastructuur en niet realiseerbare percelen). Op basis van een indicatieve berekening, blijkt dat een toevoeging van 500 hectare aan bedrijventerreinen zou resulteren in bijna 1 miljard euro extra toegevoegde waarde per jaar voor West-Vlaanderen.
“Momenteel beslaan bedrijventerreinen ongeveer 2,9% van de oppervlakte van West-Vlaanderen, maar deze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 35% van het bruto binnenlands product (BBP) van de provincie”, aldus nog Vincent Kint. “Deze schatting, gebaseerd op indicatoren zoals de arbeidsproductiviteit en de tewerkstelling van de mensen op bedrijventerreinen, toont het economische potentieel van bijkomende ruimte voor bedrijven aan. Hoewel de exacte cijfers variëren en deze berekening geen absolute wetenschap is, geeft ze wel een duidelijke indicatie van wat West-Vlaanderen mogelijk misloopt zonder bijkomende bedrijventerreinen. Extra ruimte voor bedrijven zou de toegevoegde waarde verhogen van 17,5 miljard naar 18,5 miljard euro per jaar en een belangrijke impuls geven aan de economische groei van de provincie.”