Blomme Wouter

Unizo West-Vlaanderen frist het geheugen van politici nog eens op

BRUGGE – In een openbaar schrijven en aan de vooravond van de verkiezingen herinnert Wouter Blomme, voorman van Unizo West-Vlaanderen, nog eens aan wat er belangrijk is voor de bedrijven. Want het is bekend als het over politiek gaat : beloven staat goed, maar geloven in wat beloofd wordt, is iets anders. 

De Europese verkiezingen vallen samen met de Federale en Vlaamse verkiezingen. Met een reeks bedrijfsbezoeken wil UNIZO het belangrijke Europese luik extra onder de aandacht te brengen. “Het Europese beleidsniveau is van groot belang en veel regelgeving heeft een directe impact op het bedrijfsleven”, aldus Unizo-directeur Wouter Blomme. “Het is belangrijk om de toekomstige Europarlementsleden tot bij de KMO’s te brengen en hen de dagdagelijkse bedrijfsvoering te leren kennen. Enkel op die manier kan EU-beleid haalbaar zijn voor KMO’s.”

UNIZO heeft voor de verkiezingen een memorandum geschreven, waar ook heel wat Europese vragen en aandachtspunten in vervat liggen. Wouter Blomme vraagt vooral aandacht voor enkele cruciale zaken. “Eerst en vooral vragen we dat de Europese instellingen het ‘think small first’ principe beter naleven en evolueren naar een ‘act small first’ principe. Veel Europese wetgeving is zeer complex en niet op maat van een KMO. Wij vragen dat men aankomende wetgeving eerst toetst aan de situatie bij KMO’s en nagaat wat de administratieve en financiële gevolgen zullen zijn. Dat doet men nu al, maar in beperkte mate. Studies geven aan dat de kosten voor kleine ondernemingen tot 10 maal groter zijn in vergelijking met grote ondernemingen om zich in overeenstemming te stellen met een bepaalde wetgeving.”

Nood aan bescherming

Unizo West-Vlaanderen vraagt bij monde van Wouter Blomme ook aandacht voor het exportpotentieel en de gevolgen van Brexit. Bedrijven en regio’s die getroffen worden door een Brexit moeten bijgestaan worden, ook op Europees niveau. Vlaanderen is een van de meest getroffen regio’s in de EU. De Europese Unie moet daarenboven een harde Brexit proberen te vermijden en een transitieperiode voorzien die lang genoeg is om bedrijven de kans te geven om zich voor te bereiden. Los van de Brexit leeft er ook en verdoken protectionisme in de interne markt, oordeelt Unizo dat daarbij verwijst naar thema’s als accijnzen en protectionisme op basis van etikettering. Sowieso wordt ook aangedrongen op een stabiele muntunie.

Finaal wordt ook aandacht gevraagd voor een betere arbeidsmobiliteit. Momenteel raken vacatures maar niet ingevuld met passend profiel. Dit moet aangepakt worden op Europees niveau , bijvoorbeeld via een slimme arbeidsmigratie.