Blomme Wouter

Unizo laakt economisch beleid van de gemeenten

BRUGGE – Ofschoon ondernemers in West-Vlaanderen onmisbaar zijn voor de lokale economie en het plaatselijke sociale weefsel, heeft de kleine helft van de lokale overheden niet eens een halftijds ambtenaar Lokale Economie. Om zo’n rol voldoende ernstig te kunnen opnemen ijvert UNIZO West-Vlaanderen om een 50%-tijdsbesteding als strikt minimum in te voeren. Het stoort UNIZO West-Vlaanderen en heel wat ondernemers dat het eerste contact van de gemeente vaak één of ander belastingformulier is. Niet echt wat je een warm welkom kan noemen.”Tijdsgebrek door andere verantwoordelijkheden wordt in 80% van de gevallen als voornaamste reden opgeven.

UNIZO West-Vlaanderen pleit om meer prioriteit te geven aan het ondersteunen van lokale ondernemers, desnoods ten koste van andere, minder cruciale activiteiten. De organisatie is verbaasd over de soms bizarre of op zijn minst weinig logische combinaties van bevoegdheden die de ambtenaar lokale economie er in bepaalde gemeenten moet bijnemen: huisvesting, onderwijs, jeugd, sport en zelfs feestelijkheden. En dat terwijl diezelfde ambtenaar in 70% van de gemeenten geen actieve rol krijgt toebedeeld in de planning en organisatie van openbare werken, noch bij het uittekenen van ruimtelijke planningsprocessen. Twee bevoegdheden die essentieel zijn voor de vlotte bereikbaarheid en mobiliteit van lokale ondernemers.

Win win-situatie

Dat het onthaal van nieuwe ondernemers in veel gemeenten beter kan, is een eufemisme, blijkt nog uit het UNIZO-onderzoek. De helft van de gemeenten voorziet hier geen proactieve aanpak en in slechts 15% van de gemeenten wordt de dienst lokale economie betrokken in het onthaal. In navolging van de onthaaldagen voor nieuwe inwoners, pleit UNIZO West-Vlaanderen voor een georganiseerd onthaal voor nieuwe ondernemers. “Dit is voor alle betrokkenen een win win-situatie”, zegt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen. “Nieuwe ondernemers leren elkaar en de lokale overheid kennen en de lokale overheid kan haar diensten voor ondernemers beter in de verf zetten.” 4 op 5 gemeenten heeft dan wel weer een website waarop de informatie voor ondernemers vlot te vinden is. In 18% van de gevallen is de informatie niet of moeilijk te vinden.

Grote gemeenten vs kleine gemeenten

UNIZO West-Vlaanderen begrijpt dat grotere steden en gemeenten vaak meer middelen en mankracht hebben om een degelijke dienst lokale economie uit te bouwen, al blijkt uit het onderzoek toch ook dat bepaalde kleinere West-Vlaamse gemeenten, met niet noodzakelijk een groter budget, op dit vlak een pak beter scoren dan andere, qua profiel en omvang gelijkaardige gemeenten. UNIZO West-Vlaanderen concludeert dat 20.000 inwoners blijkbaar een belangrijke grens is om wel of geen dienst lokale economie te overwegen. Fusies zijn een mogelijke optie om meer mogelijkheden te krijgen voor de uitbouw van een volwaardige dienst lokale economie. Of gemeenten kunnen ook de krachten bundelen voor het opzetten van een gezamenlijke dienstverlening, zonder daarom in een allesomvattende fusie te stappen. “Focus op de cliënt, in dit geval de lokale ondernemer, dient voorop te staan.” concludeert Wouter Blomme.