Unizo Kortrijk PersfotoSpeerpunten2808

Unizo Kortrijk legt zijn wensenlijstje voor aan het stadsbestuur

KORTRIJK - Het new look Unizo Kortrijk heeft zijn lijstje met desiderata overhandigd aan burgemeester Vincent Van Quickenborne en het lokale stadsbestuur. Aan het document ging grondig overleg vooraf, zowel bij Unizo-leden alsook bij derde ondernemers. Drie speerpunten worden naar voor geschoven: verdedigen, verbinden en versterken. Unizo Kortrik kondigt ook aan dat ze in permanent overleg wil gaan met zowel het beleid als met de eigen achterban om een middenstandsvriendelijke politiek waar te maken. "Wat nodig is", erkent ook burgemeester  Vincent Van Quickenborne.

De Kortrijkse burgervader Vincent Van Quickenborne verheugt zich naar eigen zeggen met de dialoog die Unizo opnieuw wil opstarten, na jaren van non-communicatie.

“Het retaillandschap is grondig aan het veranderen”, erkent Van Quickenborne. “Kijk naar de Doorniksestraat bijvoorbeeld die qua winkels een desolate indruk laat. Alles wat de zaken vooruit helpt, is goed. Vernieuwing is de enige weg vooruit. Als stadsbestuur geven we jaarlijks 250 miljoen euro uit voor aanbestedingen en werken. Het zou goed zijn mochten we de lokale ondernemers een groter deel van de koek kunnen geven. Overigens willen we ook de lokale belastingen herzien. Ik vind dat de marktkramers bijvoorbeeld geen standgeld meer moeten betalen voor de maandagmarkt. In deze legislatuur werd ook al de terrastaks afgeschaft.”

Zegje hebben

Unizo Kortrijk dringt vooral aan op overleg, ongeacht of het nu over mobiliteit, wegenwerken of leegstand gaat. “We blijven graag op de hoogte over alles, mét inspraak”, aldus Pieter-Jan Mollie namens Unizo Kortrijk. “Het winkelhieren bijvoorbeeld moet gestimuleerd worden, samen met het stadsbestuur. Over werken in het openbaar domein willen we ook ons zegje hebben. Net als over oplopende leegstand. Misschien moeten we wat dat laatste betreft de zaken breder durven zien. Als het klassieke winkelen afneemt, kunnen ondernemers de ruimtes helpen invullen. Ook administratieve vereenvoudiging is en blijft een werkpunt.”