Unizo Crevits groepsfoto

Unizo kijkt met een arendsoog naar West-Vlaamse werkloosheidscijfers

BRUGGE – Van alle Vlaamse provincies kan West-Vlaanderen de laagste werkloosheidscijfers (4,7 procent) voorleggen. Uitstekend nieuws toch? Ja en neen. Unizo West-Vlaanderen heeft alvast bedenkingen en organiseert zelfs een congres rond de thematiek.   

De werkloosheid daalt al meer dan 4 jaar en staat op het laagste punt sinds oktober 2008. Met een werkloosheidsgraad van 4,7% scoort West-Vlaanderen van alle Vlaamse provincies het best. Ook op het vlak van het activeren van inactieven is West-Vlaanderen koploper. In oktober 2019 waren er 26.632 werklozen. 0,8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Op te merken valt dat de daling in West-Vlaanderen het kleinst is en dus dreigt de status quo of erger, een stijging. “Een evolutie die we de komende maanden in de gaten moeten houden”, meent Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen, “zeker als de berichten over de negatieve gevolgen van de Brexit voor de West-Vlaamse arbeidsmarkt op korte termijn realiteit zouden worden.” 

Stijgend aantal vacatures 

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn in West-Vlaanderen. Het aantal vacatures aangeboden bij de VDAB blijft stijgen. De meest recente cijfers wijzen op een kleine 53.000 vacatures. En de combinatie van een lage arbeidsreserve en een groot aantal vacatures noopt tot arbeidskrapte in West-Vlaanderen. “Vacatures geraken niet of zeer moeilijk ingevuld en daar zijn een aantal redenen voor”, licht Wouter Blomme toe. “Er is het probleem van de kwaliteit. Er is vaak een mismatch tussen het profiel dat de werkgever voor ogen heeft en de scholing of ervaring van de kandidaten die zich aanbieden. Daarnaast gebeurt het al te vaak dat er zich te weinig kandidaten aanbieden voor een vacature. Dus naast het kwalitatieve probleem is er ook een kwantitatief probleem.” 

Ondernemers zetten investeringen on hold 

Dat heeft als gevolg dat heel wat van de vacatures niet ingevuld raken. Uit een onderzoek van Unizo blijkt dat maar liefst 84% van de kmo-werkgevers in het algemeen grote problemen ondervindt bij het vinden van bijkomende personeel. 42% van hen moest al minstens één lopende vacature zonder gevolg stopzetten omdat er geen of geen geschikte kandidaten op reageren. “Het probleem mag niet onderschat worden”, redeneert Wouter Blomme. “Vacatures geraken niet ingevuld. De werkdruk van werkgever en personeel stijgt om het lopende orderboekje af te werken. Bijkomende opdrachten worden geweigerd of activiteiten worden stopgezet. De inkomsten van onze ondernemers dalen en dat zorgt ervoor dat investeringen on hold worden gezet. Er schuilt achter niet ingevulde vacatures een potentieel economisch negatieve spiraal. Die moet gekeerd worden.” 

Conferentie rond arbeidskrapte 

Daarom organiseert Unizo een conferentie rond Arbeidskrapte die doorgaat op 13 november 2019. Het programma start om 18u met enkele workshops rond jobcrafting, welzijn en duaal leren (Unizo, Liantis, VDAB, Syntra Vlaanderen en CM). Daarna volgt de voorstelling van de resultaten van het Unizo-onderzoek. Olympisch en UEFA-coach Jef Brouwers spreekt de aanwezigen toe over hoe je als ondernemer een succesvolle coach wordt die de talenten van zijn medewerkers ten volle benut.  

In het daaropvolgend panelgesprek buigen Danny Van Assche (UNIZO), Wim Adriaens (VDAB), Anthony Stroobant (Liantis), professor Sarah Vansteenkiste (KU Leuven) en Stefaan Decroos (zaakvoerder beMatrix) zich over de hete hangijzers van de arbeidsmarkt. Minister van Werk Hilde Crevits sluit tot slot de conferentie en licht haar visie toe op de arbeidsmarkt van vandaag en de toekomst.