WIELSBEKE – De Vlaamse Regering besliste op de ministerraad een bedrag van 605.687 euro uit te trekken voor opleidingen binnen het bedrijf Unilin (Quick-Step) te Wielsbeke. Dit vernam 1e schepen en schepen van Lokale Economie Rik Buyse na afloop van de ministerraad bij monde van minister Muyters zelf.
Unilin, een deel van het Amerikaanse Mohawk Industries met hoofdzetel te Wielsbeke, is één van de belangrijkste divisies uit de groep. In de Vlaamse vestigingen werken meer dan 2.000 mensen. Unilin produceert vloerbekleding als laminaat, parket en vinyl, met daarnaast spaanplaten, gemelamineerde platen, dakelementen en isolatieplaten. Unilin Wielsbeke is vooral bekend voor zijn merk Quick-Step.
De laatste jaren is er een enorm tekort ontstaan aan eikenhout voor parket en zijn de prijzen dan ook navenant gestegen. Hierdoor gaat de consument op zoek naar alternatieven. Quick Step was reeds bekend voor uitstekende eik-nabootsingen in laminaat, maar wenst nog een nieuwe innovatiesprong te maken en een vernieuwd type laminaat op de markt te brengen, dat niet alleen zal zorgen voor een technologische en concurrentiële voorsprong, maar ook voor een product dat nog beter de concurrentie kan aangaan met echt parket.
120 extra jobs
Dit kan echter niet met het huidige productieproces . Daarom zal Unilin haar huidige productieproces substantieel aanpassen. Deze transformatie wordt ondersteund door een investeringsproject ten bedrage van 56,8 miljoen euro. De investeringen worden de komende jaren aangevuld met een uitgebreid opleidingsprogramma voor de werknemers van bijna 5 miljoen euro.
“Unilin verwacht voor de afdeling te Wielsbeke een groei in omzet van meer dan 20% in de volgende 3 jaar, voornamelijk dankzij export”, aldus schepen Rik Buyse. “Het bedrijf verwacht ook , ten gevolge van dit transformatieproject, 120 extra werknemers aan te werven. We zijn uitermate tevreden dat het bedrijf verder investeert in de site Wielsbeke en zo blijk van vertrouwen geeft ondanks de naderende Brexit en ander minder economisch nieuws. De extra steun vanuit Vlaanderen voor opleiding binnen het bedrijf bewijst dat Vlaanderen haar productiebedrijven koestert. Laten we dit ook verder blijven doen vanuit de gemeente Wielsbeke.”