- Twee West-Vlamingen dringen door naar de finale van het concours “Eerste Maître d’hôtel van België 2017”. Het is de eerste maal dat dit event plaats vindt. Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert de meesterschapswedstrijd. Twee van de vier finalisten komen uit West-Vlaanderen? Het zijn Sofie Taelman, zaalverantwoordelijke van restaurant Marcus in Deerlijk, en Ief Vanhonnacker, leraar in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De andere finalisten zijn Paul-Henri Cuvelier van restaurant Paul de Pierre (in Maarkedal) en Jérôme Heller (maître d’hôtel-sommelier van restaurant Le Sélys-Crowne Plaza (in Luik). De finale vindt plaats op maandag 3 oktober 2016 in Brugge (Spermalie). Het doel van het concours Eerste Maître d’hôtel van België is het beroep en de expertise van “zaalmeester” in de schijnwerpers te plaatsen. Net zoals de wedstrijden van “Eerste Kok van België” en “Eerste Sommelier van België” werd ook deze nieuwe meesterschapswedstrijd inmiddels officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent dat ook de titel “Eerste Maître d’hôtel van België” wettelijk beschermd is.
De finalisten zullen op 3 oktober beoordeeld worden op onder meer hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquette regels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.
Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, is ambassadeur van deze eerste editie. De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. (KC)