Twee studenten van Hogeschool VIVES campus Kortrijk hebben in het kader van hun opleiding ontwerp- en productietechnologie als eindwerk een machine ontworpen om pallets te verdelen. Dit gebeurde op vraag van Fraxinus, een Roeselaars bedrijf gespecialiseerd in machinebouw. Het idee van Manuel Viaene uit Lendelede en Sophie Delameilleure uit Ieper viel dermate in de smaak dat er al 6 exemplaren van werden verkocht. Ze zijn genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. Via deze award worden innovatieve scripties in de kijker gezet.
Pallets zijn onmisbare schakels in de logistiek. Ze vormen letterlijk de basis waarop men allerlei goederen stapelt voor transport. In productiehallen en magazijnen staan dan ook bergen lege pallets die wachten om geladen te worden met goederen. Om plaats te besparen kan men pallets best stapelen, maar tegelijk moet het mogelijk zijn om een pallet snel en efficiënt van zo’n stapel te halen. Daarom kregen de studenten de opdracht om een palletdispenser te ontwerpen: een machine die zowel lege pallets kan stapelen als, op vraag van een magazijnier, een lege pallet van de stapel kan aanreiken. Beide studenten liepen meteen hard van stapel. Zegt Manuel Viaene: “Na een voorstudie maakten we zo’n 35 verschillende schetsen en tekeningen in 3D, waarna we met de meest efficiënte en best realiseerbare ontwerpen verder gingen. Na heel wat verfijningen kwamen we tot een goed uitgewerkt ontwerp dat aan alle eisen voldeed.”
Met het op papier zetten van een beloftevol ontwerp was de opdracht voor de studenten al geslaagd. Maar ze gingen een stap verder: ze overtuigden hun opdrachtgever om hen de machine ook echt te laten bouwen. De verschillende onderdelen gingen in productie, waarna de studenten die zelf volledig monteerden en programmeerden tot een volautomatische machine. Sophie Delameilleure licht de werking van de machine toe: “De dispenser heeft twee vorken die uit de zijwanden komen en de pallet grijpen in de zij openingen. Daarna gaan de vorken omhoog om de pallet op te tillen. Op de rollenbaan kan dan een nieuwe lege pallet worden geladen die tot onder de eerste pallet wordt gebracht, waarna de machine die bovenop de nieuwe pallet legt. De machine kan zo tot 18 pallets op elkaar stapelen. Wanneer een heftruckchauffeur dan één losse pallet nodig heeft, grijpt de machine de stapel net boven de onderste pallet. De stapel wordt opgetild zonder de onderste pallet, die via een andere rollenbaan wordt afgevoerd naar de heftruckchauffeur.” De machine werkt zowel met de standaard industrie pallets als de smallere euro pallets. Het werk van de studenten bleef niet zonder resultaat. Een bedrijf toonde al in de ontwerpfase interesse in hun dispensers. Samen met hun opdrachtgever mochten de studenten hun werk voorstellen aan het bedrijf in kwestie, dat prompt een bestelling plaatste voor zes dispensers.
Hogeschool VIVES telt ruim 1 200 personeelsleden en 13 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. (KC)