Turteltaks zware klap voor West-Vlaamse kmo’s

Turtelboom Volgens Unizo legt de zogenaamde Turteltaks ook een zware hypotheek op de rekeningen van de kmo’s.  Vanaf 1 maart 2016 zal de elektriciteitsprijs verhogen met een bijkomende heffing, de zogenaamde Turteltaks. Dit is een heffing bedoeld om de historische schuldenberg als gevolg van de opkoop van groenestroomcertificaten en de certificatenoverschotten weg te werken. Ook West-Vlaamse kmo’s zien hierdoor de elektriciteitsprijs drastisch verhogen, aldus Unizo.
De elektriciteitsheffing betreft een forfaitair bedrag per afnamepunt voor elektriciteit en moet worden betaald door particulieren en bedrijven die aangesloten zijn op een distributienet tot 70 kilovolt. De hoogte verschilt per tariefschijf naargelang het totale verbruik op een afnamepunt. Dirk Verwilst, zaakvoerder DV Foods NV in Meulebeke, ziet het zo: “Als productiebedrijf is elektriciteit voor ons een belangrijke energiebron. In 2015 hebben we hiervoor 233 MWh aangekocht. Hiermee komen we in de categorie met ondernemingen die tussen 100 en 500 MWh nodig hebben. We moeten bijgevolg rekening houden met een bijkomende elektriciteitsheffing van 1850 euro per jaar. Niet enkel voor onze onderneming, maar ook voor veel andere West-Vlaamse kmo’s is dit een zware dobber.”

UNIZO berekende dat kmo’s in Vlaanderen samen ongeveer evenveel stroom verbruiken als de grote industriële verbruikers, maar in verhouding betalen ze zeker 10 keer meer. De overheid verwacht dat de heffing 492 miljoen euro per jaar zal opbrengen. Gezinnen zullen daarvan ruim de helft (circa 250 à 260 miljoen euro) betalen, kleine en middelgrote bedrijven zullen jaarlijks circa 220 miljoen euro betalen en de grote industriële verbruikers circa 15 à 22 miljoen euro. Frederik Serruys, directeur van Unizo West-Vlaanderen, hangt aan de alarmbel: “Door de heffing te moduleren in schijven, zullen kmo’s die zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling, véél meer moeten betalen dan de grote, meestal multinationale, ondernemingen. Dit is allesbehalve logisch. Grote, meestal multinationale, ondernemingen zijn onderhevig aan zeer lage heffingen per MWh verbruik, of ze zijn volledig vrijgesteld omdat ze rechtstreeks op het Elia-net zijn aangesloten.” (KC)