Troty

Troty wil footsteps populariseren

ROESELARE – Deelstepbedrijf Troty wil vanuit Roeselare Vlaanderen veroveren. Dat is althans de ambitie van drie West-Vlaamse youngsters: Ruben Valckenaere (18 jaar, afkomstig uit Meulebeke), Ayrton Verbauwhede (19 jaar, Koolskamp) en Martijn Steenhaut (22 jaar, Heestert). In Roeselare introduceren ze hun nieuwe concept. Troty zorgt er voor dat de inwoners van Roeselare zich op een goedkope en duurzame manier kunnen verplaatsen dankzij 200 steps.

“Op reis in de Verenigde Staten zagen we dat deelsteps al goed ingeburgerd zijn. Vandaar is het idee gegroeid om dat ook in Vlaanderen, en als het even kan in België en West-Europa te introduceren.” Dat zegt een ambitieuze Ruben Valckenaere namens Troty. Het triumviraat contacteerde meteen steden om hun concept te introduceren. Opeens kwamen ze uit bij Jean-Paul de Ville de Goyet die Troty vorig jaar al lanceerde in onder meer Brussel.

Troty zocht logistieke medewerking en iemand die het bedrijf dagdagelijks kon leiden. Het ondernemende drietal voldeed aan de verwachtingen. “Volledig nieuw is het concept niet, maar we willen anders zijn”, aldus Martijn Steenhaut. “We willen dicht bij de steden staan, communiceren en van Troty een duurzaam alternatief bieden op de huidige verkeersproblemen.”

Deelsteps kwamen de jongste weken vaak negatief in het nieuws. Net daar wil Troty het verschil maken. “In samenwerking met steden willen we de gulden middenweg vinden tussen af- en ophaalpunten en free floathing”, weet Ayrton Verbauwhede. “We zijn daar flexibel in. We monitoren constant onze steps. Als de batterij leeg is, of er is een mankement, dan halen we die meteen op om op te laden of te herstellen. Bij ons geen verdwaalde steps die op de trottoirs blijven liggen. Onze applicaties zorgen voor een constante monitoring. Er is één dienst en een centraal aanspreekpunt. Op die manier houdt Troty de controle over hun steps en kunnen ze de kwaliteit constant waarborgen.”

Roeselare als springplank

Het systeem wordt geïntroduceerd in Smart City Roeselare. “We zijn blij Troty in Roeselare te mogen verwelkomen als een sterk West-Vlaams vernieuwend mobiliteitsbedrijf”, aldus burgemeester van Roeselare Kris Declercq.

De prijzen van Troty zijn vergelijkbaar met die bij de concurrentie. 1 minuut kost 0,15 cent met een euro instapkost, voor een uur betaalt de gebruiker 6,5 euro, voor een dag 39 euro. Via een gebruiksvriendelijke mobiele applicatie (Android en Apple) kan een step ontgrendeld worden. Er zijn nu al 123.000 gebruikers. De step is uitgerust met een lithiumbatterij met een bereik van 40 kilometer. De steps zijn gemakkelijk in gebruik, halen een snelheid van 25 kilometer per uur en hebben zelfs cruisecontrole. Ideaal voor een korte verplaatsing. “En ze zijn vooral leuk”, aldus de ondernemers. “We starten in één stad maar willen snel uitbreiden naar onder meer Antwerpen, Brussel en alle andere steden. De gesprekken lopen. Het doel: je neemt een Troty naar het treinstation of bushalte, en wanneer je afstapt staat er nieuwe Troty klaar.

Het bedrijf kijkt ook naar evenementen of bedrijven. “Bij grote evenementen moeten er vaak behoorlijke afstanden worden afgelegd”, zegt Martijn. “Troty kan een antwoord bieden. Iedereen kan een step kopen, maar met onze applicatie en software zorgen we constant voor een optimale dienstverlening.”