Trotec 2

Trotec investeert meer dan ooit in de toekomst om voedselverspilling tegen te gaan

VEURNE – Het Veurnse familiebedrijf Trotec geeft er nog maar eens een lap op met een belangrijke strategische investering van om en bij de 1 miljoen euro. De nieuwe verwerkingsinstallatie werd de voorbije dagen geïnstalleerd. De dynamische familie Pauwelyn maakt zich daarmee klaar om de Europese doelstelling te helpen realiseren: tegen 2030 de voedselverspilling met 50 % verminderen. Trotec, marktleider in zijn sector,  is een specialist in het recycleren van afgedankt voedsel naar levensmiddelen voor de veestapel. 

Reeds 40 jaar verwerkt Trotec bijproducten van industriële voedingsbedrijven, zoals industriële bakkerijen, koekfabrieken, snack- en pastaproducten, chocolade- en snoepfabrikanten, tot een hoogwaardig, kwaliteitsvol eindproduct dat dankbaar gebruikt wordt als grondstof voor dierenvoeding. Door bijproducten van levensmiddelen een tweede leven te geven, kunnen deze producten in de voedselketen worden behouden en voorkomt men dat het afval wordt. Op vandaag verwerkt Trotec reeds meer dan 200.000 ton bijproducten, waardoor er meer dan 30.000 ha landbouwgrond vrijgehouden kan worden voor het telen van primaire grondstoffen.

Meerjarenprogramma

Met de nieuwe verwerkingslijn wil men aan 30.000 tot 50.000 ton meer producten een tweede leven geven. Er wordt ingezet op complexe bijproducten, zoals producten waarbij het ontpakken en de verwerking niet vanzelfsprekend zijn. Trotec heeft over de jaren heen een unieke expertise uitgebouwd en slaagt er daardoor in om een uiterst uiteenlopend gamma bijproducten te verwerken tot een voedingsrijk eindproduct dat beantwoordt aan de hoogste kwaliteitsnormen. Met de nieuwe drooginstallatie wordt de verwerkingscapaciteit in Veurne opgehoogd met zo’n 15 procent tot bijna 230.000 ton (nu 180.000 ton).

Trotec wil het niet laten bij deze net uitgevoerde investering. CEO Sigrid Pauwelyn heeft het over een eerste stap van een omvangrijk investeringsprogramma. Verder investeringen zijn voorzien in 2021, 2022 en worden ondersteund door Vlaanderen en door Europa. Bij Trotec, goed voor een omzet van om en bij de 27 miljoen euro, werken 44 mensen. De actieradius van Trotec strekt zich uit over de hele Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De verwerkingseenheid ligt centraal in Veurne op de Belgisch-Franse grens. Verspreid in Frankrijk bevinden zich bovendien extra inzamelpunten.

Het nichebedrijf Trotec werd destijds opgericht door vader Bruno, die er zijn levenswerk van maakte en de fakkel met succes wist door te geven aan zijn dochters Sigrid en Dorothé.