Maar liefst- 6% van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door heavy-duty transport. Op zich reden genoeg om hier iets aan te veranderen. Daarbovenop heeft de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen de acceleratoren sneller in werking gezet. “Waterstof zou pas voor het jaar 2026 zijn. Wij gaan echter geen vier jaar meer wachten. Volgend jaar kunnen we waterstof bekomen van eigen bodem”, vertelt Maes trots.
“Ter voorbereiding van de omschakeling naar waterstof willen we ook nog eens het belang van een fatsoenlijke elektrificatie voor zowel wagens als trucks aanhalen. Waterstof is waar we naartoe willen, maar elektriciteit is ook nog steeds een geschikte oplossing om de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen.”
Climate Cafés
Momenteel zitten veel bedrijfsleiders met meer vragen dan antwoorden over deze nieuwe technologie. “Daarom organiseren we op 30 juni een Climate Café waar belangrijke spelers en sprekers aanwezig zullen zijn. Iedereen met interesse in waterstoftrucks, e-trucks of duurzame mobiliteit in zijn geheel, is welkom om zich in te schrijven via onze website. Je kan er al je vragen kwijt over kostprijzen, implementatie in de praktijk, het huidige gebrek aan waterstoftankstations en laadpalen.”
CEO’s 4 Climate zorgt op dit event voor enkele primeurs die de aarzeling om nu de stap te zetten in één ruk zal wegnemen. “Wij zorgen ervoor dat bedrijven het gebruik van duurzame mobiliteitsmogelijkheden kunnen ervaren. Stel dat een bedrijf het gebruik van een waterstoftruck overweegt, dan zorgen we ervoor dat ze een maand de beleving van kunnen testen en de voordelen ervan ondervinden. Heeft iemand nog vragen over de werking en implementering van E-trucks? Dan zorgen wij voor antwoorden op die vragen.”
Internationaal
De productie van waterstof is wereldwijd aan de gang. “Binnenkort zal er veel waterstof komen uit landen zoals Oman, Saoedi-Arabië en Chili. Zeebrugge is daarvoor een ideale toevoerhaven. We zullen voor onze energie dus nog gedeeltelijk afhankelijk zijn van verschillende landen, maar niet meer van één land.”
Ook CEO’s 4 Climate is ondertussen internationaal actief. “Het klimaat stopt niet aan een grens. Daarom is het niet langer een Vlaams verhaal. We werken momenteel samen met Nederland en sinds kort ook met Israël. We hebben gemerkt dat ook daar veel honger is naar het verwezenlijken van de overgang naar waterstof.”
CEO’s 4 Climate (kortweg C4C) wil inspireren en andere ondernemers tonen hoe ze met hun bedrijf de opwarming van de aarde kunnen tegengaan en tonen dat die acties hun bedrijf en de omgeving waarin ze actief zijn ook versterken.
-
Telefoon
056 36 14 97 -
E-mail
info@ceos4climate.eu -
Website
www.ceos4climate.eu