Vermaut productie

Traditierijk broodbedrijf Vermaut’s hijst een nieuwe vlag

LENDELEDE – Noem het gerust één van West-Vlaanderens meest traditierijke voedingsbedrijven: Vermaut’s Boerenbrood uit Lendelede, gesticht in 1898. Na bijna 120 jaar wordt een nieuw hoofdstuk aangesneden in het grote geschiedenisboek. De Limburgse bakkerijgroep Crelem Bakeries neemt nu samen met Diversi Foods (sinds 2015 meerderheidsaandeelhouder van Vermaut’s) de controle over, met de bedoeling om aan Vermaut’s Boerenbrood een nieuwe toekomst en dito groei te geven. 

Crelem Bakeries NV, de tweede grootste vers bakkerijgroep van België, heeft met Diversi Foods (een internationaal vertakte diepvries bakkerijgroep) een akkoord gesloten over de overname van de activiteiten van (vers)bakkerij Vermaut’s Boerenbrood uit Lendelede. De deal wordt officieel begin januari van volgend jaar. Vermaut’s Boerenbrood is vooral bekend om zijn op steen gebakken broden en bladerdeeggebak van het merk Vanmarcke. De KMO levert voornamelijk dagvers brood en gebak rechtstreeks aan het winkelpunt. Het is IFS-gecertifieerd.

Het Limburgse familiebedrijf Crelem Bakeries (50 miljoen euro omzet, 260 medewerkers, eigendom van de familie Cretskens) is leverancier van dagvers brood en banket aan de retail en foodservice in België. Het bedrijf heeft twee productiesites in België, één in Heusden-Zolder en één in Asse. Daar komt nu een productievestiging met 130 werknemers in West-Vlaanderen bij. Vermaut’s Boerenbrood maakte al deel uit van de groep Diversi Foods. Crelem Bakeries kende de laatste jaren een bijzonder sterke groei. De integratie van Vermaut’s Boerenbrood stelt het bedrijf in staat om deze groei verder te zetten. De nieuw gevormde groep is klaar voor de toekomst dankzij de extra productiecapaciteit, de complementariteit van het productaanbod en de optimale geografische spreiding in België, aldus het persbericht. Bovendien bieden zich nieuwe afzetkanalen aan. “Omwille van deze sterke groei moesten we dringend op zoek naar extra productiecapaciteit”, zegt Geert Coppieters, algemeen directeur van Crelem Bakeries. “Dankzij deze overname beschikken we nu onmiddellijk over extra productielijnen. Bovendien bevinden we ons zo ook dichter bij onze klanten in Oost- en West-Vlaanderen, wat voor dagvers brood en gebak zeer belangrijk is.”

Ambitieuze toekomstplannen

“Met deze overname versterken we de marktpositie van Crelem Bakeries”, aldus Raymond Cretskens, eigenaar van het bedrijf. “Onze ambitie is om de uitgelezen partner te zijn van de Belgische retail en foodservice voor de aanlevering van dagvers brood en gebak. De broden en het gebak van Vermaut’s Boerenbrood en het gamma van Crelem Bakeries zijn complementair. Bovendien bevinden we ons nu dichter bij de klanten in West- en Oost-Vlaanderen en een gedeelte van Wallonië. De bakkerijen in Asse en Zolder, maar ook deze in Lendelede, krijgen ruimte om verder te groeien.”

Crelem en Diversi Foods hopen de complementariteit tussen diepvries en dagverse producten optimaal te benutten en aan te bieden aan hun klanten. Samen sterker staan en samen groeien is de ambitie van beide partijen.