struisvogelboerderij-schobbejaks-hoogte-3

Tieltse struisvogelbedrijf numero uno op de Open Bedrijvendag

TIELT - Het Voka-concept Open Bedrijvendag, dit jaar aan zijn dertiende editie toe, kent steeds meer bijval. Duizenden mensen komen van naderbij kennis maken met de wondere wereld van het ondernemerschap. Geen enkel bedrijf - over heel Vlaanderen - trok meer bezoekers (liefst 8.000) dan de Tieltse struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte. Het bedrijf is het resultaat van onversneden en onvermoeibaar West-Vlaams ondernemerschap.  

De kiem van struisvogelkwekerij Schobbejaks Hoogte lag in het begin van de jaren negentig. Bert Neirinck en Christel Cauwelier gingen toen tot de actie over. Op zoek naar een alternatief voor de bestaande veeteelt in België, begon hun interesse te groeien om een eigen struisvogelhouderij en kwekerij uit de grond te stampen. Wat elders kon, moest ook hier kunnen.

En dus verdiepte het duo zich uitvoerig in alle mogelijke facetten van een heuse struisvogelboerderij (van ei tot kweekvogel). In 1992 kregen de plannen concreet vorm toen de eerste twee trio’s Afrikaanse struisvogels (één mannetje en twee vrouwtjes) werden aangeschaft, gekweekt op een struisvogelboerderij in Wallonië. Die vogels waren toen ongeveer 8 maanden oud.

Van hobby naar struisvogelselectiebedrijf

Wat aanvankelijk nog begon als een hobby, groeide snel uit tot veel meer, een echt bedrijf zeg maar. Met de komst van de eerste vreemde vogels, werd alvast van naderbij kennis gemaakt met de verschillende gedragspatronen van de voor ons onbekende ‘struise’ vogel. Later werd, door rechtstreekse import vanuit verschillende bedrijven uit Namibië, Botswana en Zuid-Afrika, het bedrijf geleidelijk uitgebreid.

Momenteel telt de zaak verschillende honderden struisvogels: broedvogels, struisvogelkuikens en slachtvogels. Als gevolg van de import uit verschillende Afrikaanse landen kreeg het bedrijf ook te maken met verschillende rassen en verschillende soorten binnen deze rassen (de zogenaamde zwart-, rood- en blauwnekken). Deze variatie in bloedlijnen was ook noodzakelijk om in de toekomst het statuut van struisvogelselectiebedrijf te verkrijgen.

Dagelijkse begeleiding

Alle verschillende fasen van het kweek- en productieproces gebeuren op het de struisvogelkwekerij zelf en staan onder de dagelijkse begeleiding van dierenarts Bert Neirinck. Deze laatste is in België inmiddels uitgegroeid tot een deskundige en autoriteit op het gebied van struisvogelbedrijfsbegeleiding.

De kwekerij geeft ook aan derde partijen alle mogelijke advies over het kopen en beheren van struisvogels. De bezoekers op Open Bedrijvendag onthouden vooral dat er heel wat zaken komen kijken bij het houden van struisvogels.