Als boerenzoon werd Fréderic Bostyn al heel zijn leven geïnspireerd door de pracht van ‘het boeren’ maar ook door de problemen die veel landbouwers ervaren, zowel in België als ver daarbuiten. “Toen ik 3 jaar geleden zelf noten begon te roosteren in de oven op onze boerderij, omdat ik de noten uit de supermarkt altijd veel te vettig en te saai vond qua smaak, botste ik op de problemen in de noten sector, meer bepaald in de cashewnoten sector”, vertelt Bostyn. “We zijn dan 2021 en dit was de start van The Nutty Farmer.
Bostyn pakte de problemen bij de wortel aan. “Wist je dat 95% van de cashewnoten die geoogst worden in Burkina Faso eerst naar Azië worden getransporteerd om daar te pellen en dan in België belanden voor consumptie?”, dixit de jonge ondernemer. “Dit zorgt voor meer dan 12000 extra transportkilometers, een verlies aan jobs en een verlies aan winst voor Burkina Faso. Voor het aanpakken van deze problemen hebben wij de MVO award in de wacht gesleept. Het is onze ultieme droom om een éérlijke en duurzame cashewnoten supply chain te bouwen in Burkina Faso.”
Een man met een plan
Fréderic Bostyn is een man met een plan. Een plan dat drie pijlers omvat. “Met ons The Nutty Farmer program” beogen we drie doelstellingen”, aldus Bostyn. “Zo werken we rechtstreeks samen met de cashewboeren coöperaties waar de cashewnoten niet enkel geoogst maar ook lokaal gepeld worden. Dit zorgt voor méér jobs en winst voor de boerenfamilies in Burkina Faso. Onze producten zijn ook fairtrade gecertificeerd waardoor de cashewboeren een beter loon krijgen voor hun cashewnoten. Een we willen ook wat teruggeven aan de cashewboeren. Daarom hebben we beslist om projecten te gaan uitvoeren in Burkina Faso onder de naam “The Nutty Farmer Projects”. We herinvesteren jaarlijks 1% van onze totale netto omzet rechtstreeks in die gemeenschappen.”