The Nutty Farmer Fréderic in actie 1 (2)

Starter in de kijker: The Nutty Farmer brengt hulde aan de fair trade

ZWEVEGEM - De West-Vlaamse (Zwevegem, Sint-Denijs) food start-up The Nutty Farmer brengt een toonaangevende duurzame innovatie op de markt en dit tijdens de week van de fairtrade. The Nutty Farmer van Fréderic Bostyn staat met zijn nieuwste innovatie 'Cashew Crunch Topping' op de shortlist van de innovation awards van Horeca Expo. The Nutty Farmer is een start-up die 100% fairtrade cashewnoten van boerencoöperaties uit Burkina Faso, verwerkt tot (h)éérlijke producten met een mooi verhaal. Het aanbod van Bostyn vindt ook al zijn weg overzee.

“De problemen zijn gelijkaardig als in de cacao industrie: kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden voor de vrouwen in de cashew fabrieken, extreme armoede waardoor kinderen veelal niet naar school kunnen”, zegt Bostyn. “Wij proberen samen met de Belgische en Afrikaanse Fairtrade federatie de boeren in Burkina Faso te steunen door rechtstreeks bij hen te kopen onder de fairtrade standaarden (garantie op een minimumloon en daarbovenop een fairtrade premie). Maar we gaan nog verder dan Fairtrade! We hebben recent een project opgestart waarbij we een watertoren op zonne-energie zullen bouwen in de boerengemeenschap in Burkina Faso. Zo geven we een deel van onze opbrengsten terug aan de lokale boerencommunity in Burkina Faso.”

Schot in de roos

De nieuwste innovatie lijkt een schot in de roos te zijn. Na de lancering van hun eerste assortiment ‘gekruide geroosterde cashewnoten”, brengt de start-up nu een nieuwe innovatie op de markt: Cashew Crunch Topping.

“Van de brokjes cashewnoot die afbrokkelen tijdens het pellen in de fabriek in Burkina Faso, maken we crunchy toppings”, zegt Bostyn. “Die brokjes belanden meestal bij het afval, wij kopen ze op en betalen de boeren er een mooie prijs voor. Eens aangekomen op onze boerderij, kruiden en roosteren we de brokjes en verkopen die dan aan de horeca en voedingsindustrie. Upcycling van de cashewnoot dus. Je kan de toppings gebruiken als krokante afwerking op zowel hartige als zoete gerechten. Bovendien is het een economisch interessante oplossing in vergelijking met volledige noten.”