Hilde Crevits zei in haar toespraak dat de ‘maakindustrie’ zowat haar troetelkindje is. “Maar om dit te bereiken zijn een aantal voorwaarden nodig”, aldus de minister. “Nog niet zo lang terug had iedereen de mond vol over internationalisering als noodzakelijke opstap om hier aan de slag te blijven. Dat blijft nodig maar er komen anno 2023 drie cruciale zaken bij. Een: digitalisering van de productie. Twee: inzetten op innovatie, innovatie en nog eens innovatie. Drie: duurzaamheid. Elk bedrijf moet daarvan doordrongen zijn.”
De textielveredelingsgroep (spinnerij, veredeling, ververij) van Francis Verstraete beantwoordt integraal aan die drie criteria. “Dankzij samenwerking met andere partners – Centexbel, Fedustria, kennis- en onderwijsinstellingen, maar ook de regionale en Vlaamse overheid- zijn we er in geslaagd om permanent onze grenzen te verleggen, wat geleid heeft naar tal van investeringen in een nieuw en gesofisticeerd machinepark. Wat duurzaamheid betreft lopen we aan de kop. In onze business hebben we veel water nodig en dat betrekken we deels uit de Leie. Per 100 liter laten we 95 liter gezuiverd water terugvloeien naar de waterloop.”
Op vlak van innovatie toonde Verstrate ook zijn nieuwste bedrijf (Basaltex) dat uit de steensoort basal zachte technische vezels weet te maken voor allerlei toepassingen. Onder de holding Fin-Col ressorteren vier bedrijven: de textielververijen Masureel en Verlimas en coatingbedrijven Flocart, en finaal Basaltex dat hoogwaardige technische weefsels produceert. Pater familias Francis Verstraete zag de voorbije jaren ook zijn twee zonen (Denis, Charles) toetreden tot de zaak.