Met meer dan een verdubbeling van de productieruimte en een moderne showroom kijkt textielspecialist Altex de toekomst positief tegemoet. “Een verbetering voor onze medewerkers, onze producten en het milieu”, legt zaakvoerder Peter Desmedt uit.
De uitbreiding van de productiehal, inclusief showroom, stond al een tijdje op de planning. Als producent van hoogwaardige textielproducten had Altex nood aan een toonzaal met een passend elan. Het moment om meteen een grote verbouwing aan te vatten. “Ondanks COVID-19 hebben we de plannen toch laten doorgaan”, zegt Peter Desmedt. “Zo zijn we alvast helemaal klaar voor de toekomst, als we terug naar het normale bedrijfsleven terugkeren.”
Stabiele en groene productieomgeving
Onzichtbaar, maar des te meer voelbaar. En ecologisch verantwoord bovendien. Dat resulteert nu onder meer in de vloerverwarming over de volledige productiehal. In combinatie met een geothermische installatie en zonnepanelen op het dak garandeert deze techniek een nuluitstoot van de productie. Een duidelijke keuze voor een duurzame visie met minimale ecologische impact.
Bovendien is het voor de werknemers een aangenamere werkomgeving en ook de materialen varen er wel bij. Peter Desmedt: “Een stabiele temperatuur is belangrijk voor natuurlijke stoffen, zoals linnen. De stof vervormt niet en dat maakt een nauwkeurige afwerking mogelijk. We werken trouwens automatisch efficiënter. Een rol stof hoeft niet langer twee dagen op temperatuur te komen. We kunnen er meteen mee aan de slag.”
De productiehal zelf breidt uit van 400 tot 850 vierkante meter. Het biedt ruimte voor een overzichtelijkere workflow en op termijn voor extra stiksters. De komende tijd worden alvast een aantal extra machines geleverd voor de uitgebreide werkvloer. Op maat gemaakt voor de authentieke aanpak van Altex.
De norm zetten
Eind januari opent ook de showroom van om en bij de 100 vierkante meter. Niet met de bedoeling om enkele afgewerkte gordijnen te tonen, wel om de kwaliteit van de producten aan te tonen via de stoffen op rol. “Vanaf 2025 willen we nog uitsluitend met Belgische stoffen werken”, zegt de CEO. “Nu doen we dat al grotendeels. Het garen wordt geïmporteerd en in eigen land tot stof gesponnen. Dat geldt ook voor onze hybride stoffen. Die hybride stoffen combineren de echte look and feel van natuurlijke producten, zoals katoen of linnen. Door het te verweven met chenillegaren worden ze ook kleurvast, krimpvrij en vallen ze mooier. We willen echt de norm zetten. Qua kwaliteit, met onze echte Belgische stoffen, maar ook met onze exclusieve designs.”
De showroom komt er ook om de banden aan te halen met zowel restaurateurs, binnenhuisarchitecten en particulieren.