Iris Cornette, algemeen directeur Ter Groene Poorte, is niet weinig fier. “Het is het bewijs dat onze oud-leerlingen niet alleen inventief en creatief zijn, maar ook aantonen dat gastronomie leeft, ook in coronatijden”, aldus Cornette. “Als je ziet dat Sergio Herman nu al bezig is met recepturen voor een afhaalmenu met Valentijn, dan bewijst het dat moderne chefs ook kunnen schakelen en inspelen op trends. Iets wat wij onze studenten altijd meegeven. En dat loont, dat bewijzen de Michelinsterren eens te meer.”
Ter Groene Poorte had al heel wat ‘sterren’ op het palmares, maar Castor van Maarten Bouckaert stijgt van één naar twee sterren. “Maarten had altijd die ambitie”, weet Iris Cornette. “Op enkele jaren tijd groeide hij uit naar een certitude binnen de gastronomie. Champions League op het bord, dat is waar hij altijd is voor gegaan. Ook Bar Bulot van oud-leerlingen Gert de Mangeleer en Joachim Boudens kreeg een eerste ster. Vergeet ook niet dat Maxim Depreitere daar de zaal leidt. Ik gaf nog les aan hem. Iemand met uitstraling die het duidelijk in zich had. Een topmaître die samen met de chef ervoor zorgt dat een zaak een uiterst stijlvolle uitstraling krijgt.”
Echte ambassadeurs
Niet alleen Ter Groene Poorte, ook Hotelschool Ter Duinen in Koksijde is een kweekbodem voor sterrenchefs, zo bevestigt de nieuwe algemeen directeur Peter Verbeke. Daar worden de oud-leerlingen steevast ‘ambassadeurs’ genoemd. Bij die groep onder meer namen als Filip Claeys, Peter Goossens, Geert Van Hecke en Piet Huyzentruyt. Uit eigen berekening van Ter Duinen blijkt dat de school 35 sterren (plus drie zogenaamd ‘groene’ sterren) mag opeisen in de nieuwste Michelin.
—