Ook Knokke-Heist en Ruiselede starten met een Techniekacademie. De Techniekacademies moeten kinderen tussen 10 en 12 jaar in contact brengen met techniek en technologie. Beide gemeenten doen dat in samenwerking met de Hogeschool VIVES (6 campussen in West-Vlaanderen). Daarmee beschikken alle West-Vlaamse gemeenten over een Techniekacademie. Tussen 13 januari en 27 april gaat deze actie door in 34 gemeenten. In totaal nemen daaraan 1140 kinderen deel. Maar liefst 102 techniekmentoren en 70 lokale bedrijfspartners zijn betrokken.
De Techniekacademies kaderen in het zogenaamde STEM-plan van de Vlaamse overheid. STEM, dat loopt tot 2020, staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen, vandaar een plan om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren.
West-Vlaanderen is een trekker binnen Vlaanderen. Rik Hostyn van Hogeschool VIVES, is mede bezieler van het project dat hij sterk aanbeveelt: “In totaal zullen dit jaar zo’n 2000 jongeren, telkens per 20 leerlingen, 12 sessies techniek kunnen beleven,” zegt Hostyn. “Dat gebeurt in hun vrije tijd, op woensdagnamiddag. Opzet is niet de jongeren te overladen met kennis, maar wel om hen op een praktische en speelse manier in contact te brengen met techniek en technologie.”
Naast Hogeschool VIVES en de betrokken gemeenten worden de Techniekacademies financieel ondersteund door ruim 70 lokale bedrijven. Op provinciaal niveau is er financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, de minister van Onderwijs, Voka, Unizo, en nog een tiental andere instanties. “Een Techniekacademie kan je vergelijken met een kunstacademie waar kinderen cultuur beleven,” aldus coördinator Sabine Poleyn namens Hogeschool VIVES. “Jongeren met talent voor techniek, of die er meer willen van weten, kunnen bij een Techniekacademie technische geletterdheid opdoen. Een evidentie in een hoogtechnologische wereld als die van ons.”