Syntra West verzorgt jaarlijks meer dan duizend praktijkgerichte opleidingen in haar vestigingen in Brugge, Ieper, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Veurne. Heel wat cursisten, jong en oud, volgen er avondonderwijs of voltijdse dagopleidingen. En wat blijkt? De opleidingen brengen een significante impact op hun professionele toekomstplannen teweeg.
Johan De Neve, algemeen directeur Syntra West: “Vroeger had je het attest bedrijfsbeheer nodig om zelfstandig te worden. Die verplichting is nu afgeschaft en daarom wilden we wel eens weten welke rol van betekenis we met Syntra West spelen. Kwamen de cursisten naar ons om administratief in regel te zijn of om werkelijk bij te leren en zo hun professionele droom waar te maken? We krijgen immers geld van het provinciebestuur, van Syntra Vlaanderen en ook de cursisten zelf doen een aanzienlijke duit in het zakje. Maar waartoe leidt dat? De onderzoeksresultaten van het West-Vlaams economisch studiebureau zijn op z’n minst verbluffend.”
Voor het onderzoek werden cursisten bevraagd die vijf jaar geleden zijn afgestudeerd. Er komen vijf belangrijke conclusies uit voort.
1. Meer ondernemingen
Een eerste resultaat toont aan dat de opleidingen van Syntra West wel degelijk ondernemersdromen waarmaken. Vijf jaar na het beëindigen van een cursus is 30 procent van diegene die nog niet zelfstandig waren, vandaag wel zelfstandig. In totaal gaat het dan om 4.306 cursisten. Daarbovenop geeft 15% aan om binnen de eerstkomende drie jaar alsnog zelfstandig te starten. Nog eens 15% was al zelfstandig bij de inschrijving.
Dat betekent dat 60% van de afgestudeerden een eigen onderneming heeft gecreëerd of dat binnen afzienbare tijd nog wil doen. Verder hebben de ondernemingen gemiddeld een langere levensduur. Terwijl dat normaal op 3 jaar wordt gepind, ligt het gemiddelde bij de cursisten van Syntra West tussen 6 en 8 jaar.
2. Meer actieve jongeren
Verder stijgt de beroepsactiviteitsgraad van 70 naar 95%. Twintigers schrijven zich alsmaar meer in voor ondernemerschapstrainingen. Ze hebben hoger onderwijs aangevat, maar slaagden er niet in om dat te voltooien of hebben een diploma waarmee ze nergens op de arbeidsmarkt terecht kunnen. Terwijl er bij aanvang van de cursus 30% niet actief was op de arbeidsmarkt, is dat na 5 jaar gereduceerd tot 5%.
3. Minder werklozen
Bij aanvang van de cursussen vijf jaar geleden was 8,3% van de cursisten werkloos. Vandaag is dat cijfer gedaald tot 1,1%. In het huidige landschap waar er een war for talent heerst, is dat niet te onderschatten. Er zijn in een periode van 5 jaar 1.143 mensen extra inzetbaar geworden.
4. Meer werkgevers
Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal zelfstandigen dat bij de start van de opleidingen één of meer werknemers tewerk stelde, verdubbeld is. In die zin vervult Syntra West ook de rol van multiplicator. Er zijn meer ondernemers, meer werknemers, maar ook meer werkgevers.
5. Betere werknemers
Uiteraard wordt niet iedereen zelfstandig. Werknemers zijn er ook nodig om ondernemingen slagkracht te geven. En ook daar heeft Syntra West een belangrijk aandeel in. 82% van de cursisten voelt aan dat ze hun werk beter kunnen doen na het volgen van een opleiding. Eén derde heeft er zelfs een loonsverhoging mee kunnen strikken.
“Ons businessmodel is heel eenvoudig. Het zijn ervaren ondernemers die vanuit praktijk of theorie lesgeven aan startende ondernemers, voor eender welk beroep of welke sector je kan bedenken. De materie die wordt gegeven kan dus niet verser zijn. En dat blijkt uit deze cijfers zeker te werken. Onze missie is om bij te dragen tot meer en beter ondernemen en daar lijken we met glans in te slagen. Onze impact op de West-Vlaamse economie wordt hiermee nog maar eens in de verf gezet”, besluit Johan De Neve.