De studenten van vandaag zijn de ondernemers van morgen. Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor het intrinsieke ondernemerstalent van jongeren. Toerisme Vlaanderen (masterproef) en Tobos (master- en bachelorproef) reiken daarom jaarlijks een prijs uit aan de beste master- en bachelorproef van het afgelopen academiejaar. Voor dit jaar viel de eer te beurt aan Julie Vande Ginste uit Zwevezele. Ze werd in de bloemetjes gezet voor het beste eindwerk van alle bacheloropleidingen hotelmanagement en toerisme en recreatiemanagement van Vlaanderen. Zij is vorig jaar afgestudeerd als bachelor in hotelmanagement aan Hogeschool VIVES campus Brugge. Er was ook een eervolle vermelding weggelegd voor Tine Van Tieghem uit Beveren-Leie, afgestudeerd aan VIVES als bachelor in toerisme en recreatiemanagement.
Tobos staat voor Toeristische Overheid, Bedrijfsleven en Onderwijs in Samenwerking en is een platform dat alle actoren samenbrengt die actief zijn in de toeristische sector. De toeristische overheid, het toeristische bedrijfsleven en het onderwijs slaan er de handen in elkaar om te informeren. Het werk van Julie, “Talking Food Waste” werd onder meer geroemd voor het zeer goede concept, de actualiteitswaarde, de toepasbaarheid en de professionele presentatie. Julie ontving een reischeque van TUI van maar liefst 1500 euro.
Het eindwerk van Julie Vande Ginste had betrekking op de voedselproblematiek. Voedselverlies is een collectief probleem dat snel moet worden aangepakt, luidt de thesis. Een derde van alle geproduceerde voedsel gaat tijdens de voedselketen ergens verloren en in de Vlaamse horecasector gaat 166 000 ton rechtstreeks naar de vuilnisbak. Dat zijn veel verloren couverts. Een van de belangrijkste oorzaken van voedselverlies bij de diensten met een out-of-home consumptie is portionering. Geen enkele zaak wil de gast laten vertrekken met honger, maar door iedereen dezelfde portie aan te bieden wordt er gemiddeld 180 gram bordresten per dag weggegooid. Voedsel weggooien staat gelijk aan geld weggooien. De horecasector moet proberen te beseffen wat er in de vuilbak wordt gegooid en kan voedselverspilling op allerhande manieren vermijden. “Na wat opzoekwerk over hoe het anders kan, kwam ik op het idee om alle tips en noodzakelijke berekeningen in een samenvattend document te gooien,” aldus Julie Vande Ginste. “Samen met het charter No Food To Waste van Horeca Vlaanderen is de bedoeling om tegen 2025 de voedselverliezen in de Vlaamse horecazaken te verminderen met 30 procent. Om op een hedendaagse, gebruiksvriendelijke manier de informatie over te brengen naar de werknemers was het nodig om met de huidige technologieën een oplossing te zoeken. Om de voedingsdiensten op een snelle en handige manier aan te spreken kwam ik op het idee om een applicatie te ontwikkelen om voedselafvalbeheer hip te maken. Talking food waste is niet alleen milieubewuster, het werkt ook kosten- en loonbesparend of anders gezegd: meer omzet. Talking food waste wordt zo een onmisbare hulp in een milieubewuste horecazaak.”
De applicatie beschikt over meer dan alleen de huidige feiten en cijfers van voedselafval. Gebruikers kunnen tips rond voedselafvalbeheer raadplegen, van tips bij het aankopen tot bij het recycleren van voedselafval. Daarna worden enkele belangrijke voedselveiligheidsregels opgesomd. De app beschikt ook over twee tools om aan menu-engineering te doen en om een yield-test te kunnen uitvoeren. Als gevolg van de yield-test kunnen geïnteresseerden de gerechten met overschotjes inkijken. (KC)