GISTEL – KUL-student Siebe Moeyaert, afkomstig uit Gistel, heeft een verpakkingsmachine ontworpen voor de 300 boerengezinnen van Conpapa, een aardappelcoöperatie in het Andesgebergte. Voor de bouw van die machine door een lokale constructeur in Ecuador is de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie en ngo Trias op zoek naar 20.000 euro. Siebe werd recent in de bloemetjes gezet voor zijn werk op de aardappelbeurs Interpom in Kortrijk.
Trias heeft een uitgesproken en idealistische ambitie: het ondernemerschap in armere landen zoveel mogelijk promoten. De 500 boeren die Trias ondersteunt in Peru en Ecuador telen aardappelen op grote hoogte, langs steile bergflanken. Hun woningen en percelen liggen geïsoleerd, ver weg van scholen, gezondheidscentra of afzetmarkten. De gezinnen moeten er rondkomen met een schamel inkomen van zeven à acht euro per dag, maar de aardappel schenkt hen een interessant groeipotentieel. Concreet versterkt Trias in het Andesgebergte de organisatiestructuur en dienstverlening van twee aardappelcoöperaties. Zo krijgen de aangesloten leden op duurzame wijze toegang tot opleidingen, bedrijfsvoorlichting, microkrediet, pootgoed, meststoffen en afzetmarkten.
In Peru heeft Trias met de steun van Vlaamse partners – Boerenbond, Belgapom, Breydel, Agristo, Pomuni, Warnez, Rotary Torhout-Houtland, VTI, VLTI, ILVO en de provincie West-Vlaanderen – een vrieskamer gebouwd voor de honderd boeren van Coopagros. Voortaan zijn ze niet langer afhankelijk van nachtvorst voor de productie van hun gevriesdroogde aardappelen. Voor de boeren van Conpapa in Ecuador heeft Trias al mee geïnvesteerd in een bewaarloods met een machine voor het sorteren, wassen en drogen van aardappelen. Maar wat nog ontbrak, was een verpakkingsmodule die de boeren toelaat om rechtstreeks aardappelen te leveren aan supermarkten.
Ontwerp van verpakkingsmachine
Trias stuurde Siebe Moeyaert, student elektromechanica aan de KUL-campus van Brugge, deze zomer naar Ecuador. Tien weken lang heeft Siebe samen met het team van Trias Andes en de boeren van Conpapa gesleuteld aan het ontwerp van de verpakkingsmachine. “De machine zal drie arbeidskrachten van Conpapa verlossen van onbetaalde, manuele arbeid”, aldus Siebe. “Nog belangrijker is dat de boerengezinnen van Conpapa de machine nodig hebben om rechtstreeks hun aardappelen te verkopen aan supermarkten. Dat zal hen een hogere verkoopprijs opleveren, waardoor ze hun inkomen gevoelig kunnen verhogen. Met de verpakkingsmachine kunnen we hun leven écht veranderen.”
Momenteel ontbreekt enkel nog de financiering om de module effectief te bouwen. Wie mee wil investeren in de verpakkingsmachine kan zich wenden tot Trias en meer bepaald tot Koen Brebels.