Reeds vijf jaar werken Bart Vandekerkhove en zijn team in Deinze aan een duurzaam concept van een burger– en saladbar onder de naam ‘Foodbart’. Stapsgewijs zijn het concept en de werking geëvolueerd, waarbij lokaal en duurzaam ondernemen de boventoon voert. Dat resulteerde in een nieuwe initiatief, dat weldra (1 maart) het licht zal zien langs een van de invalswegen van Kortrijk (Oudenaardsesteenweg).
“De strategie van Foodbart is de voorbije jaren consequent in praktijk gebracht: het opzetten van een korte keten tussen leveranciers en klanten en zo inspelen op de wereldwijde trend naar verhoogde waardering van lokaal geproduceerd voedsel”, aldus Bart Vandekerkhove. De ondernemer komt zelf uit een familie van kippenboeren en beenhouwers en weet als geen ander dat minder tussenschakels in de voedingsketen een verhoging van de voedselkwaliteit betekenen. “Het openen van een tweede vestiging in Kortrijk heeft een dubbele reden”, zegt hij. “Enerzijds omdat Kortrijk deel uitmaakt van de Leiestreek, dezelfde toeristische regio waar Deinze tot behoort en waarvoor Foodbart een apart concept – Leie picknick – ontwikkelde. Anderzijds omdat Kortrijk de afgelopen jaren sterk investeerde in imago, ondersteuning vanuit het lokaal bestuur en dynamiek in het handelsapparaat. We lezen in de Vlaamse gemeente-stadsmonitor dat belangrijke kenmerken zoals tevredenheid en geluksgevoel in Kortrijk boven de 80% scoren. Als lokale middenstander, zeker in de horeca, kan je daarop verder werken en zelfs een bijkomende accelererende rol in spelen. Eten gebeurt vaak samen en is een sociaal gebeuren. Mensen samenbrengen en laten genieten van een eerlijke, kwalitatieve maaltijd is waar Foodbart wil voor staan.”
Jobs genoeg
Kortrijk telt ongeveer dubbel zoveel inwoners als Deinze en heeft een groter horeca–aanbod, wat maakt dat Foodbart zijn concept op iets grotere schaal zal kunnen uitrollen. Om dat te realiseren zoekt Bart nog +/– 30 medewerkers. Twee store managers, keuken– en zaal
medewerkers, chauffeurs, fietskoeriers en tal van jobstudenten en flexi–jobbers kunnen in de nieuwe vestiging aan de slag.