Outdoor en beleving. In corona- en post-coronatijden, zijn het twee sleutelbegrippen die het leven een meerwaarde geven. Het is op die trend dat het jongerenduo Billiet-Laga inspeelt met wat ze hun ‘grenzeloze buitenkeuken’ noemen. Hun concept slaat meteen aan bij hogere instanties zoals bij Vlajo dat over de brug kwam met een ontwikkelingssubsidie van 100.000 euro (op een totaal projectbedrag van 240.000 euro) voor de optimalisatie van het productieproces.
Barbecuemerken: bestaan er daar al niet genoeg van, zou je kunnen denken. Maar Adrien Billiet en Sebastien Laga hebben met Vonken één vast voornemen: de grenzen verleggen, vonken slaan, zo je wil. Het eerste argument is misschien al hun belangrijkste: het milieu aspect. “Onze unieke technologie zorgt voor bijzonder zuinige verbranding, uniek in zijn soort en alvast veel zuiniger dan andere buitenkeukens”, aldus de jonge starters. “Dit hebben we te danken aan lange studies over juiste airflow en zuurstoftoevoer, technisch ontwerp en uitstekende isolatie. We nemen ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op. Per oven planten we lokaal ook een boom in West-Vlaanderen, dat tot nader order nog altijd de bosarmste regio van Europa is.”
De toestellen van Vonken heten ook polyvalent te zijn. “Roken, braden, grillen, bakken, draaispitten of als verrijdbare kachel, alles in één toestel”, aldus Billiet-Laga. “Alles wordt ook lokaal geproduceerd bij subcontractors in eigen land. allemaal in België. We zijn ook de enige houtovenbouwer in België. Momenteel kan ons nieuwste product (Vonken Mini) in pre-order besteld worden tot 10 december. Ideaal voor de Kerstperiode.”
Website: www.vonken.be