Nele_SOFAR_3

Starter in de kijker Nele Vlaeminck (Sofar) bedenkt nieuw ecologisch zitmeubel

FRANKFURT - Op de beurs Heimtextil tekenden niet alleen grote bedrijven of volwassen kmo's present. Ook aanwezig: Sofar van de Kortrijkse Nele Vlaeminck die een jaar terug haar ondernemersdroom realiseerde met een innovatief en duurzaam zitmeubel. Ze presenteerde zichzelf meteen aan de wereld. 

 

Van opleiding is Nele Vlaeminck interieur ontwerpster. Met Sofar (so far, so good) wil ze het klassieke zitmeubel een totaal andere invulling geven. “Misschien zal men dat niet graag horen, maar veel zitbanken hangen aan elkaar met lijm en nietjes”, aldus Nele Vlaeminck. “Bovendien blijkt uit marktonderzoek ook dat de industrie jaarlijks voor meer dan 11 miljoen ton afval zorgt. Het klassieke refreintje, weet je wel: make, take, use, waste. Tijdens de eerste lockdown heb ik op basis van die vaststellingen een grondige denkoefening gemaakt. Ik wilde iets anders, en vooral ook iets beters. De zetel en de sofa herdenken, dat was van bij het begin mijn ambitie.”

Radicaal flexibel

Sofar gaat uit van een eenvoudig principe: het raamwerk kan je een leven lang behouden, maar de aankleding kan flexibel worden aangepast naar de wens van de klant. Kleur of stof? U vraagt, wij draaien. Wat stoffen betreft is er keuze tussen drie mogelijkheden: natuurlinnen, 100 procent recycleerbaar polyester (handig met kinderen) en een uit PET-flessen gerecycleerde stof. Zomer of winter in een ander kleedje? Alles kan. Tweezit, driezit, eenzit, alles moduleerbaar. Maar dus altijd met dezelfde stevige en duurzame ‘karkas’: een frame in aluminium die desnoods honderd procent recycleerbaar is maar in principe blijft voor het leven.

Jaar van de doorbraak

Consumenten kunnen in de showroom van Sofar terecht voor demo’s. “Ik ben in mei 2023 met steun uit verschillende hoeken (Vlaio, win-win, …) aan mijn grote ondernemersavontuur begonnen en heb er tot op vandaag nog geen seconde spijt van gehad”, aldus Vlaeminck. “Het aangeboden concept slaat aan en overtuigt klanten binnen de kortste keren. Ik ben ook niet over één nacht ijs gegaan, maar heb een en ander ook bedacht en doorgenomen met specialisten aan de universiteit van Antwerpen. Het innovatief karakter spreekt in deze fase ook veel architecten aan. Ook zij willen wel eens iets anders, iets duurzamers ook. Met een  dienstverlening à la carte proberen wij ook het verschil te maken. Na zes maanden durven we al spreken van een geslaagde start. Dit jaar moet het jaar van de doorbraak worden.”

En van wat ze droomt op termijn? “Think big is mijn credo, dus waarom ook niet naar het buitenland?”, besluit Nele Vlaeminck.