DOTTENIJS – Op zoek naar een soort Parijse brasserie voor een goede en betaalbare no nonsense zakenlunch? Net over de taalgrens opende Jérémy Vanderbeke, zakenman en gewaardeerde kok met West-Vlaamse roots, zijn eettent Gaston Vouzote. Een aanrader, zowel qua genot in het bord als qua omgeving.
“Mijn grootvader was afkomstig van Kuurne”, vertelt Jérémy Vanderbeke. “Hij was uitbater van supermarkten Interdiscount/ID Good Shopping. Hij begon zijn business in Kuurne en dan verhuisde ze naar Estaimpuis. Op die manier zijn ze in Wallonië terechtgekomen.”
Jérémy heeft altijd iets gehad met de betere horeca. “Mijn eerste opleiding genoot ik in het restaurant Het Convent in Lo-Reninge”, aldus Vanderbeke. “Nadien ben ik bij het restaurant Saint-Christophe terecht gekomen, bij Jacques Pelissier in Kortrijk. Die samenwerking duurde zes jaren. In 2006 was het tijd om op eigen benen te staan en opende ik mijn eigen zaak, het restaurant Me Gusta in Moeskroen.Na tien jaar gastronomische keuken, was het tijd om met een nieuwe uitdaging te starten. Ik werd aangetrokken door de formule van een verfijnde brasserie met klassieke gerechten. In Dottenijs kon ik een prachtige villa kopen. Dit bood heel wat voordelen: een bijzonder grote parking, een ruime terras, een capaciteit voor meer dan 100 mannen, ook een zomerterras.”
Minder dan twee jaar na de opening is Brasserie Gaston Vouzote uitgegroeid tot een kassucces. De erg accurate en vriendelijke bediening is daar zeker niet vreemd aan. “Mijn cliënteel bestaat zowel uit Vlamingen als Walen, wat niet zo verwonderlijk is gezien onze zaak zich bijna pal op taalgrens bevindt tussen Vlaanderen en Wallonië”, zegt Jérémy Vanderbeke. “Hoe we het verschil proberen te maken? Door de sfeer (onze brasserie lijkt sterk op een Parijse zaak) en door het aanbod (alles is bij ons huisgemaakt en we werken enkel met verse en kwalitatieve producten.”