KOKSIJDE – De familie Vandamme, die een hotel uitbaat in Sint-Idesbald, is fier als een gieter. “Met enige fierheid kunnen wij u melden dat wij ook dit jaar de groene sleutel award voor ons familiehotel behaalden”, zegt Sofie Vandamme. De ‘Green Key Label’ is een erkenning voor de ecologische aanpak en wordt zowel in eigen land als internationaal erkend als top. Hotel Soll Cress van de familie Vandamme staat bekend als een driesterrenhotel en wil meer en meer inzetten op groen.
In 1969 begon het echtpaar André en Jenny Vandamme met hoteluitbating in Sint-Idesbald. Inmiddels draait de tweede generatie volop mee in de persoon van de dochters Sofie en Hannelore. Het groene label komt niet uit de lucht gevallen. “We investeerden de voorbije maanden volop in het herdenken van ons concept, met de milieu gedachte in ons achterhoofd”, vertelt Sofie Vandamme. “Op gebied van no food waste, maar ook op gebied van watergebruik en energiegebruik deden we grote inspanningen. Ook onze bedrijfswagen werd vervangen door een elektrische Smart, en het waterverlies aan het zwembad werd opgezocht. Naar de toekomst toe willen we nog meer inzetten op het milieubesparend uitbaten van ons familiehotel, alsook van ons restaurant. In het najaar wordt het restaurant volledig gestript en wordt in de nieuwe configuratie enkel nog verlicht met led-bronnen, terwijl alles ook perfect zal worden geïsoleerd. Net op tijd om volgend jaar onze vijftigste verjaardag te vieren.”
Hotel Soll Cress is een van de circa twintig West-Vlaamse hotels die de voorbije dagen de Green Key Label mocht op zak steken. De Green Key is een gezamenlijk initiatief van Horeca Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Good Planet Belgium en de internationaal erkende Foundation for Environmental Education (FEE). Bij de vakantiewoningen mocht het Zwaluwnest in Middelkerke een ‘groene sleutel’ op zak steken.
V