Maatwerk Menen

Sociale economie in regio Menen-Wervik-Wevelgem wil meer actie van beleid

MENEN – In Menen vond de voorbije dagen op de Site Roussel het ontmoetingsmoment SAMEN WERK(t) plaats. Dit is een initiatief van de Stuurgroep Sociale Economie Menen-Wervik- Wevelgem.  Op dit evenement bracht de stuurgroep alle partners samen die betrokken zijn bij de sociale economie in de regio. De stuurgroep vraagt aandacht voor de sociale economie en voor het belang van een sterke samenwerking binnen dit domein.

Sociale economie en activering evolueren voortdurend in een lokale en regionale realiteit.  Alle partners in dit netwerk bundelen de krachten om samen tot een krachtiger activering te komen van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De kracht van de sociale economie mag niet onderschat worden. De maatwerkbedrijven bijvoorbeeld stellen samen meer dan 800 mensen te werk op diverse types werkvloeren. “Instanties zoals de VDAB, GTB en trajectbegeleiding OCMW kunnen een constructieve rol spelen door begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar deze sociale werkvloeren”, vinden de partners binnen SAMEN WERK(t). “Idem dito voor de lokale besturen die vanuit een regierol initiatief kunnen nemen binnen de verschillende beleidsdomeinen om de diverse uitdagingen rond sociale activering en sociale economie lokaal of regionaal aan te pakken. POM West-Vlaanderen tot slot stelt haar expertise ter beschikking en ondersteunt waar mogelijk.”

Sturen naar de arbeidsmarkt

De stuurgroep SAMEN WERK(t) heeft als doel activering van kansengroepen op diverse manieren te stimuleren. Door overleg geven de partners wederzijds inzicht in elkaars werking, inspireren ze elkaar, wordt er afgestemd tussen werkvloeren en begeleiders naar werk. Op die manier streven ze maximaal naar een passend antwoord op elke nood aan activering. Daarnaast wil de stuurgroep ook een signaalfunctie en eventueel een adviserende rol opnemen ten aanzien van de lokale besturen. De integratie van lokale besturen brengt de vroegere gemeentebesturen en OCMW’s, de hardere en zachtere beleidsdomeinen, dichter bij elkaar. Het inspireert tot een meer integraal beleid. Zowel op de werkvloeren van de maatwerkbedrijven als bij de toeleiding van mensen met een arbeidsbeperking stoten de partners immers op dezelfde problemen die activering bemoeilijken. Vooral kinderopvang, integratie, toegang tot de lokale economie en mobiliteit zijn drempels bij de zoektocht naar werk.