De Kortrijkse (Bellegem, EMDEKA-site) kmo CATAEL breidt zijn actieradius gevoelig uit. Het bedrijf (28 medewerkers) staat bekend als engineeringsspecialist voor derde opdrachtgevers en de referentielijst met grote namen (Unilin, Deceuninck en vele anderen, ook buitenlandse bedrijven) liegt er niet om.
Nu wil CATAEL, naast zijn basisopdracht, ook focussen op de energietransitie. Enerzijds betreft het vooral laadoplossingen, een combinatie van laadpalen en software voor het aansturen van deze laadpalen. “Zelf volgen we al een hele tijd op een kritische manier wat er op de markt gebeurt omtrent laadpalen en bijhorende softwareapplicaties”, aldus Nikolas Taelman, bestuurder van CATAEL. “De conclusie is dat het aanbod kan verbeterd of aangevuld worden. Daarom willen we nu zelf onze versie van een high end laadpaal produceren en vermarkten met een grote focus op openheid, connectiviteit en intelligente aansturing. We mikken daarbij vooral op de bedrijven. Laadsystemen zijn booming business en we willen ons steentje bijdragen tot een opwaardering van het aanbod terzake door te doen waar we het best in zijn, het slim aansturen ervan.”
Nieuw type windmolens
CATAEL kondigt ook een samenwerking aan met het Canadese bedrijf Eocycle. Ecocycle heeft CATAEL onder de arm genomen om de stuurkasten te produceren van compacte middelgrote windmolens die in Europa en Amerika zullen verdeeld worden op grote schaal.
Middelgrote windmolens hebben een grote toekomst voor kleinschalig gebruik, vooral in de landbouwsector. De samenwerking met Eocycle loopt al enkele jaren op vlak van engineering rond verschillende prototypes. Nu Eocycle klaar is voor het grootschalig vermarkten van deze middelgrote turbines kiest het ook voor CATAEL met een verregaande samenwerking voor verdere service en engineering, bordenbouw en het voorzien van een overkoepelend platform voor opvolging en diagnose.
Ode aan Lode
Henk Capoen en Nikolas Taelman hielden er op hun persconferentie ook aan om Lode De Geyter, de afscheid nemende algemeen directeur van Howest, in de bloemetjes te zetten voor alles wat hij gedaan heeft voor de opleiding industrieel ingenieur in Kortrijk. 75% van de werknemers van CATAEL zijn industrieel ingenieur waarvan de meeste een opleiding genoten in Kortrijk. “Tevens willen we hiermee nog even het nijpende tekort aan praktijkgerichte ingenieurs benadrukken”, zei Henk Capoen.