Slabbinck

Slabbinck mag de Paus en zijn gevolg opkleden

BRUGGE - Als de Paus op wereldreis gaat, dan treedt het Brugse Slabbinck steevast op het voorplan. Het familiebedrijf bevestigt dat het alle mijters én de koormantel mag leveren voor het bezoek van de Paus aan Indonesië (2 tot 13 september). In de ateliers in Brugge wordt alles nu volop klaargestoomd. "Het is uiteraard  bijzonder dat een West-Vlaamse onderneming werd uitverkoren om een dergelijke prestigieuze bestelling te leveren aan de andere kant van de wereld", aldus Viktor Slabbinck. "We zijn ook in blijde verwachting om uitrusting (mijters en alben) te leveren voor het Pausbezoek in België."

 

 

Het Brugse Slabbinck mag 61 mijters en een koormantel toeleveren voor het bezoek van Paus Franciscus aan Indonesië (van 2 tot 13 september 2024). "Het is voor ons een bijzondere eer om als Vlaamse onderneming de mijters voor alle bisschoppen en kardinalen die zullen deelnemen aan de vieringen te mogen bezorgen", dixit Viktor Slabbinck. "Ambacht in België wordt dus nog steeds bijzonder op prijs gesteld en krijgt wereldwijde waardering."

Het order is geen gewoon bandwerk. "Op de mijters staat een geborduurd kruis dat is samengesteld uit tekeningen van de verschillende delen van Indonesië: Java, Sumatra, Borneo, Papua en Timor", aldus nog Viktor Slabbinck. "We kregen uiteraard ook alle maten door.Elke mijter is dus op maat gemaakt van de persoon die de mijter zal dragen. Dit geldt zowel voor de delegatie uit Rome als voor de lokale bisschoppen en kardinalen."

Next stop Belgium

Na Indonesië komt de Paus spoorslags naar ons land. Voor het bezoek aan België nam het Vaticaan nog geen beslissing.

"We weten wel dat de gewaden van het pausbezoek van Johannes Paulus II in 1985 hergebruikt zullen worden en er dus geen nieuwe gewaden ontwikkeld zullen worden", zegt Viktor Slabbinck. "Maar wij dienden ook een offerte in voor de mijters en de alben die hier tijdens de viering gedragen zullen worden, alsook voor communieschalen.  We hopen uiteraard dat ook deze productie in België mag blijven, maar dat is geen zekerheid."

Traditie en reputatie

Slabbinck is één van de meest traditionele West-Vlaamse familiebedrijven. Een nichebedrijf waar traditie en reputatie hand in hand gaan. Kunstateliers Slabbinck werd opgericht in 1903 door grootvader Hendrik Slabbinck. Op vandaag is de vierde generatie (Viktor en Mirabel Slabbinck) actief in het familiebedrijf.

Naast de kerkcollectie heeft Slabbinck ook een huishoudlinnen collectie (onder de naam van Mirabel Slabbinck) ontwikkeld. "Zo kunnen we de productie in België blijven garanderen naar de toekomst toe", besluit Viktor Slabbinck, werkgever van 56 medewerkers.