Steeds meer grote textielketens verlaten Myanmar. Ze willen geen zaken meer doen in een land dat geregeerd wordt door een militaire dictatuur, zo schrijft De Standaard.
Dezelfde krant meldt dat Sioen vastberaden een andere kaart trekt en voorlopig besloten heeft om te blijven in het Zuid Oost Aziatische land. Tien jaar terug stampte Sioen er een fabriek uit de grond. Vandaag zijn er zowat duizend mensen aan de slag. “Sinds een tweetal jaar zijn er zeker een aantal bekommernissen rond Myanmar, en die bezorgdheden delen wij ook”, zo laat Bart Vervaecke, CEO bij Sioens kledingdivisie weten aan De Standaard. “We hebben in die periode steeds ingezet op maximale veiligheid voor onze werknemers en ook op werkzekerheid. Dat biedt de werknemers ter plaatse garantie op loon, op goede arbeidsvoorwaarden en op dito leefomstandigheden. Er zijn evenwel NGO’s en media die lukraak ongecontroleerde berichtgeving rondsturen die totaal niet van toepassing is op onze activiteiten in Myanmar.”
Volledige controle
Baert Vervaecke voegt er nog aan toe dat de arbeidsvoorwaarden en de lonen die Sioen toepast, hoger dan gemiddeld zijn. “Sioen werkt er niet met onderaannemers maar is zelf eigenaar van de fabriek”, aldus nog de CEO. “Dit betekent dan ook dat we volledige controle hebben op de arbeidsvoorwaarden. Voorlopig zijn we van plan te blijven, want we voelen ons ook gesteund door het beleid van de Europese Unie, die de jobs in Myanmar zo goed mogelijk wil helpen beschermen en behouden.”