Rudy Aernoudt met nieuw boek 'Entrepreneurship: A mindset' Rudy Aernoudt

Rudy Aernoudt brengt een ode aan het ondernemerschap in nieuw boek

TORHOUT - Als expert Rudy Aernoudt - columnist bij Made In - in de pen kruipt, kan je maar beter gaan zitten, en lezen. Zijn nieuwste chef d'oeuvre wordt rond deze tijd op de markt gebracht onder de titel Entrepreneurship, a mindset.  Het boek wordt uitgegeven bij Athena Uitgevers, een start-up die met deze publicatie toe is aan zijn allereerste uitgave.

Is het leven niet te kort om voor een baas te werken?” Deze openingsvraag daagt lezers uit om na te denken over hun standpunt over ondernemerschap, waarbij wordt benadrukt dat het net zo goed om cultuur en moed gaat als om strikt zakendoen. Het is een mindset, een mentaliteit.

Entrepreneurship, a mindset, is een tot nadenken stemmend, wetenschappelijk onderbouwd boek waarin wordt onderzocht hoe ondernemerschap de economie en onze kwaliteit van leven beïnvloedt. Historisch gezien werden ondernemers die faalden geconfronteerd met publieke schaamte. Hoewel dit aan het veranderen is, heeft de samenleving nog een lange weg te gaan als het gaat om het volledig tolereren van mislukkingen en het stimuleren van ondernemerschap.

Over managers en ondernemers

Het boek – jammer genoeg enkel in het Engels, maar Aernoudt mikt dan ook op een internationaal publiek – behandelt de reis van het ondernemerschap vanaf het begin tot de groei, en behandelt concepten van eenhoorns tot zombies, van succes tot mislukking, van offshoring tot reshoring. De auteur pleit voor een ondersteunend ondernemersecosysteem in Europa, waarbij ondernemers prioriteit krijgen boven managers. “In Europa, ook in Vlaanderen, hebben we veel managersscholen, maar managers zijn geen ondernemers”, zegt Aernoudt. “Het zijn geen risk-takers. Ze riskeren hun eigen geld niet maar verdienen bonussen met het geld van iemand anders. Ze zijn nodig maar echt ondernemerschap is even belangrijk, zo niet belangrijker. De Manager van het Jaar krijgt helaas meer aandacht dan de Ondernemer van het Jaar (als die al bestaat).

Durven doen, durven springen

We moeten een maatschappij nastreven waar voorkeur wordt gegeven aan de industrie boven publieke diensten, vindt de auteur. ur. . “Waar werk wordt gecreëerd via ondernemerschapsbeleid en niet via werkgelegenheidsbeleid”, stelt Aernoudt. “Waar de privésector in de driving seat zit om economische groei en duurzame banen te genereren, en niet via een massale aanwerving van overheidspersoneel.”

Essentieel voor de visie van de auteur zijn een ondernemerscultuur, durffinanciering, business angels, crowdfunding, incubators, accelerators, reshoring, en een robuust industriebeleid gebaseerd op een open strategische autonomie.

Of zoals het Chinees spreekwoord zegt: ‘failure is the basis to success’. Vandaar is tweede kans-beleid essentieel. “Ondernemers, de 3% frauduleuze niet in acht genomen, met een faling op hun actief – mooie uitdrukking toch – hebben ervaring opgedaan”, schrijft Rudy Aernoudt. “Het hen bijna onmogelijk maken om te herbeginnen is een waste van ervaring. Trouwens de dagelijkse faillissementen schrikken potentiële starters af (zie ook mijn recente column op Made In). De grootste reden om niet met een bedrijf te starten is de schrik om te falen, en die vrees is trouwens meer uitgesproken bij vrouwen dan bij mannen. Terugbetaling van de schulden door gefailleerden beperken in de tijd, zoals in Duitsland het geval is, kan een goede manier zijn om ondernemers die faalden een tweede kans te geven. Hen ook het recht op werkloosheid is ook een manier om de faalangst te vermijden.”

Op een laag pitje

Ondernemerschap staat in Vlaanderen trouwens op een laag pitje, zo lezen we nog. Vlaanderen staat in de categorie  waar ondernemerschap nog steeds een anomalie is.

“Ondernemerschap aanzwengelen is noodzakelijk en de beste manier om de groei op te krikken”, besluit Aernoudt. “Een maatschappij waarbij meer mensen ervan dromen bij de overheid te werken dan bij de privébedrijven is ziek.  Een land waar meer mensen bij de overheid werken dan bij de privé is ziek. Een onderwijs waar laatstejaarsstudenten leren hoe een start-up te creëren, is dan ook belangrijker dan hen leren hoe zij zich moeten inschrijven bij de VDAB. Werk aan de spreekwoordelijke winkel.”

info: Het boek kan besteld worden bij contact@athena-uitgevers.be  Terloops Athena Uitgevers is ook een start-up en dit boek is hun allereerste uitgave.