lienard roland

Roland Liénard, afscheid van ‘un très grand monsieur’

KORTRIJK – In het Kortrijkse AZ Groeninge is de voorbije dagen Roland Liénard overleden na een slepende ziekte. Hij werd 84. Met Liénard verliest de regio Kortrijk een ondernemer die decennia lang zijn stempel zette en als integer netwerker par excellence de relaties tussen Zuid West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk ruim twintig jaar lang intensief stimuleerde.

Un grand, of beter nog, un très grand monsieur. Iedereen die het voorrecht heeft genoten om Roland Liénard te leren kennen, kan alleen maar tot die ene conclusie komen. Integer, dynamisch, diepmenselijk, klassebak. Het zijn de woorden die best bij hem pasten. “Roland had een uitzonderlijke charme”, getuigt ook Pierre-Paul De Beir (zie foto, tweede rij) die hem de voorbije vijftien jaar van dichtbij meemaakte. “Toen hij in 2002 zelf met pensioen ging als ereconsul, kwam hij bij mij aankloppen om hem op te volgen. Aan Roland kon je moeilijk neen zeggen.”

Roland Liénard-Weydts was een bekende figuur in het Kortrijkse, én als ondernemer en als gewezen Frans ereconsul. Hij was destijds de stichter van Sani-Perfect aan de Meensesteenweg in Bissegem. Hij richtte het bedrijf op in de tweede helft van de jaren vijftig en deed dat samen met zijn stiefvader Werner Weydts (vanwaar ook de dubbele naam). Het typeerde de mens Liénard dat hij altijd anderen wilden betrekken in al zijn dromen. De groothandel in sanitaire toestellen kende onder impuls van Roland Liénard een bijzondere groei. In 2011 verkocht hij het familiebedrijf aan de Ierse groep CRH, die hem de verzekering gaf dat zijn levenswerk als ondernemer niet zou verloren gaan, wat zijn grootste wens was. Het vroegere Sani-Perfect kent sindsdien een tweede leven onder de koepelnaam Sax Sanitair.

Bruggenbouwer

Kortrijkzaan Roland Liénard werd zelf door het leven niet gespaard maar dat tastte nooit zijn dynamiek, zijn levensblijheid, zijn humeur of zijn optimisme aan. Hij had op 6-jarige leeftijd al zijn eigen vader Lucien (die vlashandelaar was) verloren. Hij verloor kleinkinderen, zijn eigen vrouw en werd de laatste jaren door ziekte aangetast. Naast zijn leven als ondernemer, bouwde Roland Liénard nog een leven uit als bruggenbouwer voor de maatschappij. Op jeugdige leeftijd deed hij dat al bij serviceclubs als Lions en binnen de Ronde Tafel, later ook bij onder meer de ‘Vrienden van het Vlasmuseum’.

In zijn rol van ereconsul namens de Franse staat in de regio Kortrijk, zorgde hij op alle échelons voor ‘warme relaties’ tussen Zuid West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Hij deed dat onder meer via de door hem opgerichte vriendenassocatie AFBC, een stichting die de wederzijdse kennis en interesse over de grens heen aanmoedigde via allerlei initiatieven. Altruïsme, zaken doen voor en met anderen, was diep van binnen zijn hoogste ambitie. Het leverde hem terecht ook een hele reeks eretitels op, zoals onder meer Ridder in l’Ordre de la Légion d’Honneur of Officier in de Kroonorde, om er maar enkele te noemen.

Met Roland Liénard verdwijnt een evergreen, een man die het dienende leiderschap tot een kunst had verheven. Kortom: een mijnheer met een grote M en een ondernemer met een grote O. De uitvaart, waar een massa volk verwacht wordt, staat gepland voor zaterdag in de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwkerk. Hij laat drie dochters na.