Brugge stadsbestuur tegen corona

Roeselare en Brugge beste betalers van de klas

BRUGGE, ROESELARE - Uit een rapport van Unizo, in samenwerking met Graydon, blijkt dat de overheid nu minder stipt betaalt dan vorig jaar.  Ook bij steden en gemeenten is een gelijkaardige trend terug te vinden van minder stipte betalingen, al is de situatie in het 3de kwartaal al minder slecht dan tijdens de het tweede kwartaal, in volle eerste lockdown. “Dat valt te betreuren”, zegt Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen. “Want de betalingstermijnen van facturen stipter naleven of zelfs tot een minimum herleiden, zou voor veel ondernemers soelaas brengen, zonder dat het een euro extra kost aan de overheid. Roeselare en Brugge geven alvast het goede voorbeeld." 

UNIZO West-Vlaanderen hamert al langer op de lange betalingstermijnen tussen overheden en ondernemers en vraagt dat overheden hun betaalhygiëne onder controle krijgen. “Met een correcte betaalpolitiek waar facturen versneld worden betaald kan elke overheid een financiële injectie geven aan onze fel geteisterde bedrijfseconomie”, haalt Wouter Blomme aan. “In huidige economische crisis waar elk overheidsniveau zijn duit in het zakje doet, is een stipte betaling van facturen vanuit de overheid extra welkom. Niet alleen voor de ondernemers die nog inkomsten tegoed hebben maar ook als voorbeeldfunctie kan zo’n signaal tellen.”

Het laattijdig ontvangen van gelden kan voor een vicieuze cirkel zorgen. De financiële ratio’s waarop banken of contractanten de kredietwaardigheid van een bedrijf beoordelen, zijn deels gebaseerd op het betaalgedrag van de ondernemer. “Er moet dus over gewaakt worden dat de overheid niet zelf aan de oorzaak komt te liggen van een negatieve kredietwaardigheid van onze ondernemers”, vindt Blomme. “Een stiptere betaling van de facturen vanuit de overheden zou voor heel wat ondernemers welgekomen zijn. Zeker in deze periode van crisis.”

Het goede voorbeeld

Stad Roeselare besliste tijdens de coronacrisis zijn leveranciers sneller te betalen. Op die manier gaven ze de broodnodige zuurstof en liquiditeit aan hun leveranciers-partners. En ook Stad Brugge deed een gelijkaardige ingreep en speelde zelf in op de digitale omwenteling door e-facturatie te promoten.  Unizo West-Vlaanderen roept steden en gemeenten op om het voorbeeld van Brugge en Roeselare te volgen. “Zeker nu, maar ook na deze crisis moet een snelle betaling de standaard blijven”, gaat Wouter Blomme verder.

En bedrijven onderling?

Maar ook ondernemingen onderling kunnen elkaar helpen. Uit de meest recente studie van Unizo en Graydon blijkt dat in West-Vlaanderen 12,5% van de facturen pas na 90 dagen worden betaald. “Dat heeft als gevolg dat kmo’s regelmatig met cashflowproblemen te maken krijgen”, aldus Blomme. “Leveranciers moeten op die manier meerdere maanden overbruggen, terwijl zijn hun facturen wel tijdig moeten betalen. Een vicieuze cirkel die op termijn slecht kan aflopen voor de ganse keten van klanten en leveranciers.”